Uručene nagrade i promovisan Zbornik

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

 

U čitaonici Biblioteke ”Behram-beg” u Tuzli 03. 06. 2019. upriličena je dodjela priznanja i novčanih nagrada nagrađenim autoricama sa ovogodišnjeg proznog Konkursa, koji Biblioteka raspisuje drugu godinu zaredom. Prvonagrađena je Mia Ilić iz Osnovne škole ”Sjenjak” iz Tuzle.

 

Druga nagrada je pripala Dženiti Hrnjičić iz Centra sa slušnu i govornu rahabilitaciju u Sarajevu dok je trećenagrađena autorica, također, učenica Osnovne škole ”Poljice” iz Poljica Amina Imširović.

Trećenagrađenoj autorici priznanje i nagradu je uručila bibliotekarka i bivša direktorica Biblioteke Elmedina Ćetin. Prvonagrađenoj autorici nagradu je uručio direktor Biblioteke Admir Muratović, koji je poselamio i obratio se prisutnima. Drugonagrađenoj autorici nagrada je naknadno uručena. Prilikom preuzimanja priznanja i novčanih nagrada, učenice su pročitale svoje radove, koji će biti u narednom periodu objavljeni na našoj facebook i web stranici. Pored dodjele priznanja i novčanih nagrada, upriličena je promocija Zbornika radova sa prošlogodišnjeg Međunarodnog naučnog skupa pod naslovom “Stare i rijetke rukopisne knjige – gdje su i koliko učimo i koristimo stoljetno knjižno blago”. O Zborniku su govorili direktor Biblioteke ”Behram-beg” u Tuzli Admir Muratović, bibliotekarka iz Biblioteke ”Derviš Sušić” iz Tuzle i urednik Zbornika Sead Husić, uposlenik Biblioteke. Direktor Muratović govorio je o važnosti ovih i sličnih zbornika, govoreći ponaosob o objavljenim radovima te o ulozi ovakvih sadržaja u izučavanju naše kulturne, intelektualne i duhovne prošlosti, dok je Sabina Babajić zaključila da se radi, budući da je zaokružena cjelina, o monografiji i da jedan ovakav Zbornik može biti početna ideja, impuls nekim novim sličnim projektima u izdanju Biblioteke. Urednik Sead Husić iskazao je zadovoljstvo povodom urađenog Zbornika i posla koji mu je prethodio i rekao da su zbornici naša trajna vrijednost koji sublimiraju iskustvo naše akademske, literarne i druge zajednice. Stoga, i ovaj Zbornik se može posmatrati u tom konktekstu.

Nakon promocije upriličen je obilazak Biblioteke a sve današnje aktivnosti realizirane su u sklopu obilježavanja 26. godišnjice osnivanja Biblioteke ”Behram-beg” u Tuzli. Svim posjetiocima poklonjen je po primjerak Zbornika.

 

Koristimo se prilikom i čestitamo nagrađenim autoricama i zahvaljujemo svima koji su poslali svoje radove na naš Konkurs. Nadamo se Vašoj ažurnosti i naredne godine. Također, lijepa je prilika da čestitamo nastupajući Bajram uz želje da ga obilježite na način koji dolikuje muslimanima, u krugu porodice i dragih ljudi.

 

U nastavku pogledajte prilog sa RTV 7.

Najpopularnije