Svjetski dan poezije

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Svjetski dan poezije obilježava se svake godine 21. marta. Odluka o proglašenju ovoga datuma, kojim će se obilježavati Svjetski dan poezije, donesena je na 30. zasjedanju UNESCO-a u Parizu 1999. godine. Ovim se željelo ukazati, prije svega, na tradicionalne usmene obrasce te ukazati na značaj kulture čitanja i pisanja u svijetu danas i u prvi plan staviti jezičku raznolikost i jezike s manjim brojem govornika. Također, obnavljanje dijaloga poezije s drugim umjetničkim izrazima od posebnog je značaja. Bez obzira na informatičku revoluciju, i danas su neizbježni neki tradicionalni obrasci kojim se predstavlja knjiga i popularizira čitanje i pisanje.

Ove je godine Biblioteka ”Behram-beg” u Tuzli odlučila na Svjetski dan poezije predstaviti Antologiju bošnjačke poezije XX vijeka, koju je priredio Enes Duraković. Izdanje koje predstavljamo je drugo, izmijenjeno, objavljeno u ”Alefu” 1995. godine. Prvo izdanje je objavila sarajevska ”Svjetlost”  1990. godine pod naslovom Muslimanska poezija XX vijeka. Kada su stekli uslovi da se naslov promijeni, to je i učinjeno i time je upotpunjena suština Antologije.

Autor predgovora Enes Duraković  u prvom dijelu je iznio činjenice o procesima konstituiranja samosvojnih tokova bošnjačke poezije, dok se u drugom dijelu mogu pročitati ”natuknice” o pjesnicima i njihovim najzapaženijim zbirkama. Zapravo, ova knjiga predstavlja početne sistematizacije bošnjačkoga pjesništva koje su se javile potkraj osamdesetih godina prošloga stoljeća. U knjizi su zastupljeni (nabrojat ćemo najzapaženije) sljedeći autori: Safvet-beg Bašagić, Avdo Karabegov Hasanbegov, Musa Ćazim Ćatić, Hamza Humo, Ahmed Muradbegović, Skender Kulenović, Mak Dizdar, Izet Sarajlić, Šukrija Pandžo, Ibrahim Kajan, Abdulah Sidran, Bisera Alikadić, Irfan Horozović, Enes Kišević, Admiral Mahić, Sinan Gudžević, Hadžem Hajdarević, Džemaludin Latić, Ferida Duraković, Zilhad Ključanin, Semezdin Mehmedinović, Selim Arnaut…

Nekoliko primjeraka ove Antologije nalazi se u našoj biblioteci i najiskrenije preporučujemo je na čitanje.

Najpopularnije