Stoljeće postojanja Biblioteke u Novom Pazaru

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

U mjesecu decembru tekuće godine različitim programima obilježeno je 100 godina postojanja Narodne biblioteke ”Dositej Obradović” Novi Pazar. Tim povodom u Biblioteci je organiziran i Okrugli sto o temi „Uloga i značaj biblioteke u kulturnom životu lokalne zajednice“. Na Okruglom stolu, međunarodnog karaktera, učešće je uzeo i Admir Muratović, direktor Biblioteke ”Behram-beg”. Tom prilikom predstavio je rad, aktivnosti i usluge Biblioteke ”Behram-beg” te je govorio o njenoj ulozi u kulturnom životu lokalne zajednice.

 

Svečanoj akademiji, organizranoj povodom obilježavanja ovog velikog jubileja, prisustvovale su veoma važne ličnosti iz društvenog, političkog, diplomatskog, akademskog i kulturnog miljea iz Novog Pazara, Beograda i drugih gradova Srbije, te iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Za učesnike Okruglog stola organiziran je i prijem kod gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca te obilazak kulturnih znamenitosti Novog Pazara.

Prisustvovanje programima obilježavanja velikog jubileja Bblioteke „Dositej Obradović“ u Novom Pazaru predstavlja nastavak saradnje između ove kulturne ustanove i naše Biblioteke koja je započela 2018. godine.

Najpopularnije