Šefik Kurdić, “Ovako je izgledao Allahov Poslanik, s.a.v.s. – zbirka vjerodostojnih hadisa o izgledu i vrlinama Allahovog Poslanika, s.a.v.s.”, Hedef, Zenica, 2017

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Knjiga Ovako je izgledao Allahov Poslanik, s.a.v.s. zbirka vjerodostojnih hadisa o izgledu i vrlinama Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koju je napisao bosanski učenjak dr. Šefik Kurdić, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, predstavlja svojevrsno putovanje koje nas vodi do najboljeg čovjeka koji je hodio zemljom Muhammeda, a.s.

Riječ je o hadiskoj zbirci, napisanoj na veoma korektnom, jasnom i preciznom bosanskom jeziku. U njoj je sabrano 557 hadisa koji govore o izgledu i vrlinama Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Kurdić je djelo napisao po uzoru na poznatu hadisku zbirku Eš-Šemail el-muhammedijje (Muhammedove vrline), imama Tirmizija (824-892). Tako u djelu možemo naći na jednom mjestu predaje o: Poslanikovom fizičkom izgledu i moralnim vrlinama; značajkama i posebnostima po kojima se Muhammed, a.s, razlikovao od drugih poslanika i vjerovjesnika; Poslanikovim ahiretskim posebnostima; specifičnostima njegovog ummeta na dunjaluku; specifičnostima njegovog ummeta na ahiretu; posebnostima kojima je Allah odlikovao svog Poslanika, a.s., u odnosu na njegove sljedbenike; Poslanikovim posebnim počastima kojima nisu bili odlikovani njegovi sljedbenici; njegovim nadnaravnostima (mudžizama) kojima je odlikovan; mudžizama i dokazima njegovog poslanstva koji su demonstrirani na primjeru nekih životinja; njegovim mudžizama koje su potvrđene pomoću mrtve prirode itd.

Hadisi su doneseni u prevodu na bosanski jezik i popraćeni kratkim, prigodnim komentarom.

Cilj pisanja ove knjige, koja predstavlja i jednu vrstu sire (životopisa Muhammeda, a.s.), jeste približavanje čitaocima fizičke i duhovne ljepote Allahovog Poslanika, s.a.v.s., najvećeg čovjeka i odgajatelja svih vremena, na temelju onoga što je Muhammed, a.s., kazao o sebi i što su u vjerodostojnim predajama prenijeli njegovi časni drugovi  – ashabi.

Perfidni napadi dušmana islama koji su zbog zavisti, mržnje i medijskih insinuacija veoma ružno govorili i pisali, te crtali uvredljive karikature, s ciljem omalovažavanja i vrijeđanja Muhammeda, a.s., bili su osnovni poticaj profesoru Kurdiću da našeg Poslanika, a.s., kroz ovu knjigu, predstavi kakav je on ustinu bio.

Autor poručuje u Uvodu kako na monstruozne laži o najčasnijem čovjeku cjelokupnog čovječanstva ne treba uzvratiti ni demonstracijama, ni paljenjem zastava država odakle dolazi autori tih gnusnih tekstova i neukusnih karikatura, niti razbijanjem i rušenjem njihovih ambasada, jer dotični pisci žele upravo takve reakcije kako bi ih zloupotrijebili.

Još jedna zanimljivost vezana za ovu knjigu jeste da ju je profesor Kurdić završio upravo u Medini, gradu Allahovog poslanika Muhammeda, a.s., dok je bio na umri 2017. godine.

Ovo interesantno i argumentovano štivo, napisano stilom koji je razumljiv običnom čitaocu, najiskrenije preporučujemo za čitanje korisnicima naše Biblioteke.

Najpopularnije