Refik Bulić, ”Bosanski pravopis”, Institut za bosanski jezik i književnost, Tuzla, 2022.

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Prije nekoliko dana objavljen je ”Bosanski pravopis” Refika Bulića na kojem je rađeno punih pet godina. Ovo je drugi pravopis (prvi je Senahida Halilovića) bosanskoga jezika, ali prvi s akcentiranim Pravopisnim rječnikom. Ovaj Pravopis ima na umu tradiciju i modernost pa prati određene pojave, ali donosi i pravopisne preporuke, što je razlog više da ovaj pravopis imaju svi oni koji se žele upoznati s pravopisnom normom, standardima i preporukama. Kao potvrda ”modernosti” u Pravopisu su, kroz primjere, zastupljeni bosanskohercegovački književni klasici, ali i savremeni autori i autorice.

”Bosanski pravopis”, kako u predgovoru veli urednik Halid Bulić, obaseže preko 1.100 stranica, oko 50.000 odrednica, a pravopisne preporuke su razrađene u 1.242 tačke. U njima su predstavljene i detaljno razrađene nove pojave, problemi i nedoumice, koje nisu bile zastupljene u prethodnim priručnicima, knjigama i sl.

Prema strukturi i namjeni ”Bosanski pravopis” se svrstava u opće koji nudi najmodernija pravopisna rješenja i preporuke te donosi kroz primjere i načine kako se pišu administrativno-pravni tekstovi. Kao prednost ”Bosanskog pravopisa” u odnosu na prethodne pravopisne priručnike, jesu preciznije i detaljnije preporuke, dosta veći broj primjera, te reprezentativniji izbor izvora iz kojih potječu primjeri, a posebna je činjenica da je Pravopisni rječnik akcentiran i kao takav postavlja normu za neke buduće priručnike. Također, bitno je istaći da se ovdje ”ne pobijaju” prethodni priručnici, naprotiv, te je sasvim jasno da pravopis ne mora biti napisan od strane više autora, institucija, nego može biti i autorsko djelo.

”Bosanski pravopis” Refika Bulića možete pronaći na policama naše biblioteke.

Najpopularnije