„Ptice bijele“ u izdanju Biblioteke „Behram-beg“

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

U okviru svojih izdavačkih aktivnosti Biblioteka ”Behram-beg” prije nekoliko dana publikovala je knjigu ”Ptice bijele”, autorice Naze Mehmedović-Salkić.

Ova knjiga spada u one u kojima fikcija nije ni najmanje našla svoje mjesto; sve je notorna činjenica, krajnje istinski ispričana priča podrinjske heroine Naze Mehmedović-Salkić. Autorica u svojoj knjizi bilježi ratne strahote, patnje, boli koje uveliko izlaze iz granica ljudske izdržljivosti, suprotstavljene zdravom razumu, nezamislive, nepojmljive, navodeći mnogo likova, detalja što na poseban način doprinosi autentičnosti i slikovitosti njenog kazivanja. No, glavni motiv knjige je ljubav, rijetko viđena, za mnoge nikada i neviđena, a kamoli doživljena. Autorica manifestira nesvakidašnju odanost, požrtvovnost, hrabrost, spremnost da bude sa svojim mužem i zajedno s njim proživljava ratne strahote, pribranost, snagu i volju da bude uz svog teško ranjenog Halida, u uslovima u kojima nema lijekova, doktora, sve do posljednjeg dana – kada će Halid ispustiti svoju plemenitu dušu koja će kao ”ptica bijela” odletjeti svome Gospodaru.

Nazina sjećanja, svjedočenja, sadržana među koricama knjige ”Ptice bijele”, čitatelja ne ostavljaju ravnodušnim zbog emotivnog naboja koji doživljava čitajući ih. Knjiga predstavlja zbirku pouka i poruka, podsjetnik da se ne zaboravi, a da se nikada ne ponovi.

Na policama Biblioteke nalazi se dovoljan broj primjeraka knjige za naše korisnike koju toplo preporučujemo za čitanje.

Najpopularnije