Promovisana knjiga ”Bosanski jezik i  komunikacija u nastavnoj praksi”

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

U Čitaonici Biblioteke ”Behram-beg” 19. 10. 2023. godine promovisana je knjiga ”Bosanski jezik i komunikacija u nastavnoj praksi” autora prof. dr. Ismaila Palića i prof. dr. Mirele Omerović, a o knjizi su, pored autora, govorili prof. dr. Refik Bulić i prof. dr. Sead Nazibegović, a moderirao je Sead Husić. Na početku promocije prisutnima se obratio direktor Biblioteke Admir Muratović.

Knjiga ”Bosanski jezik i komunikacija u nastavnoj praksi” predstavlja svojevrstan priručnik za bosanski jezik i komunikaciju u nastavnoj praksi i kao takva namijenjena je, prije svega, nastavnicima i učenicima, ali i svima onima koji žele poboljšati svoje jezičke kompetencije. Prvi dio knjige je teorijski određen a drugi se tiče praktičnih otvorenih problema u nastavi i komunikaciji, što ovu publikaciju čini izuzetno neophodnom, te je ista odmah naišla na širu primjenu kod nastavnika ne samo bosanskoga jezika. Pisan jednostavnim stilom, uz svu neophodnu naučnu aparaturu, ovaj priručnik bit će od velike pomoći i značaja svima kojima je bavljenje jezičkim kompetencijama profesionalna kategorija.

Autori su istakli da se radi o priručniku koji na svoj način podrazumijeva uopćene teorijske postavke o kompetencijama, a što opet znači ono što nastava maternjeg jezika zahtijeva kada je u pitanju razvoj ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje koje je propisao evropski referentni okvir. Također, istaknuto je da su neophodni drukčiji pristupi učenicima koji opet podrazumijevaju revidiranje nastavnih planova i programa, a to ova publikacija na neki način i jeste. Drukčiji pristupi, rješavanje otvorenih problema u nastavi i komunikaciji, ono je što knjigu ”Bosanski jezik i komunikacija u nastavnoj praksi” čini izuzetno bitnom i društveno odgovornom.

Promotori su istakli ogroman značaj koji ova i slične knjige u našoj bosanskohercegovačkoj društvenoj zajednici imaju, jer se bave pitanjima odgojno-obrazovnog sistema i cjelokupne obrazovne politike. Pored stručne elaboracije, istaknuta je i praktična namjena ove knjige, budući da sadrži odgovarajuće nastavne materijale koji su na odličan način koncipirani – neobavezni, motiv su više da im učenici pristupaju i rješavaju ih na veliko zadovoljstvo.

Promocija knjige ”Bosanski jezik i komunikacija u nastavnoj praksi” organizovala je Biblioteka ”Behram-beg” povodom Mjeseca knjige a u sklopu programa obilježavanja 30 godina Biblioteke.

 

 

 

 

Najpopularnije