Promovisan roman o Genocidu u Šahovićima

JU Specijalna biblioteka Behram-beg
U četvrtak, 9. novembra 2023. godine, u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli je upriličena promocija romana Ibrahima Čikića ”Danak zaboravu”, u podnaslovu romana je Genocid u Šahovićima, što jasno kazuje o čemu roman govori – o Genocidu, koji se desio u miru, i koji je počinjen nad Bošnjacima Šahovića (Bijelo Polje, Crna Gora) 8. i 9. novembra 1924. godine.
Pored autora, koji se na jako emotivan način obratio prisutnima, o romanu su govorili i univerzitetski profesori: prof. dr. Mirsad Kunić, prof. dr. Edin Mutapčić, prof. dr. Isat Skenderović, a moderirao je Sead Husić.
Na promociji se obratio muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović koji je, između ostalog, rekao: ”Zaborav je opasnost za čovjeka. Čovjek zaboravi Boga, zaboravi istinu te utone u samozaborav i zaboravi ono na čemu počiva njegova opstojnost. Fizička opstojnost svakoga ko je rođen u ovoj zemlji počiva na opstojnosti naše domovine Bosne i Hercegovine. Ovaj roman je prožet porukama o duhovnoj i fizičkoj opstojnosti. Svima nam je privilegija da upoznamo autora ove knjige, hrabrog čovjeka uzdignutog čela, koji je imao snage da napiše roman o Šahovićima i Genocidu nad Bošnjacima, koji je počinjen prije tačno 99 godina. Sloboda je velika blagodat, iskoristimo je.”
Autor Ibrahim Čikić govorio je o razlozima pisanja ovog romana te je istaknuo da nije ”mogao spavati, jer sam razmišljao kako bih mogao dati svoj doprinos da se ta zla iz prošlosti više nikada ne ponove u budućnosti. Zato sam napisao ovu knjigu. Ovaj Genocid se desio 1924. godine, kada je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca bila u miru, nije bilo nikakvih sukoba, nikakvih etničkih trzavica, razmirica. Ali oni su to brižljivo planirali, kralj Aleksandar sa svojom svitom, planirali su da ubiju Boška Boškovića, tadašnjeg načelnika Kolašinskog okruga i da taj momenat iskoriste kako bi optužili našeg glasovitog Huseina Boškovića i Jusufa Mehonjića koji su u tom periodu, pouzdano se zna, bili u Skadru”.
Profesor Isat Skenderović je naglasio da svaka nova knjiga, koja tematizira genocid nad Bošnjacima, ima izuzetan značaj, jer takve knjige kao što je i ova provocira i druge da se bave ovim temama, dok je profesor Edin Mutapčić predstavio roman u historijskom kontekstu i naglasio da je jako bitno da se sjećamo vlastite prošlosti i svega onoga što je bilo, jer je današnje stanje, itekako, posljedica historijskih usud(a). Profesor Mirsad Kunić s književnog ali i drugog aspekta govorio je o romanu i posebno naglasio da mi živimo u vremenu borbe za interpretaciju i da slobodu, koju živimo, trebamo iskoristiti na pravi način.
Promociju romana Ibrahima Čikića organizovali su: Biblioteka ”Behram-beg”, Bosanski kulturni centar Tuzla, U.G. Naučno društvo pravnika Tuzla, U.G. porijeklom iz Sandžaka.

Najpopularnije