Promovirana knjiga “Ptice bijele”

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

U srijedu, 23. februara 2022. godine, u amfiteatru Behram-begove medrese, Biblioteka ”Behram-beg” i Behram-begova medresa, povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, organizirali su promociju knjige ”Ptice bijele”, autorice Naze Mehmedović-Salkić.

U ime organizatora, prisutnima je selame i riječi dobrodošlice uputio direktor Biblioteke Admir Muratović.

O knjizi su govorili profesori Osman Halilović, Esma Kapetanović, Emina Hatunić i autorica Naza Mehmedović-Salkić. Na kraju promocije, koju je moderirala Amina Đulović, prisutnima se prigodnim riječima obratio i muftija tuzlasnki dr. Vahid-ef. Fazlović.

Knjiga ”Ptice bijele” spada u one u kojima fikcija nije ni najmanje našla svoje mjesto; sve je notorna činjenica, krajnje istinski ispričana priča podrinjske heroine Naze Mehmedović-Salkić. Autorica u svojoj knjizi bilježi ratne strahote, patnje, boli koje uveliko izlaze iz granica ljudske izdržljivosti, suprotstavljene zdravom razumu, nezamislive, nepojmljive, navodeći mnogo likova, detalja što na poseban način doprinosi autentičnosti i slikovitosti njenog kazivanja. No, glavni motiv knjige je ljubav, rijetko viđena, za mnoge nikada i neviđena, a kamoli doživljena. Autorica manifestira nesvakidašnju odanost, požrtvovnost, hrabrost, spremnost da bude sa svojim mužem i zajedno s njim proživljava ratne strahote, pribranost, snagu i volju da bude uz svog teško ranjenog Halida, u uslovima u kojima nema lijekova, doktora, sve do posljednjeg dana – kada će Halid ispustiti svoju plemenitu dušu koja će kao ”ptica bijela” odletjeti svome Gospodaru.

Nazina sjećanja, svjedočenja, sadržana među koricama knjige ”Ptice bijele”, čitatelja ne ostavljaju ravnodušnim zbog emotivnog naboja koji doživljava čitajući ih. Knjiga predstavlja zbirku pouka i poruka, podsjetnik da se ne zaboravi, a da se nikada ne ponovi.

Knjigu je, u okviru svoje izdavačke djelatnosti, publikovala Biblioteka ”Behram-beg”.

Najpopularnije