Otvorena izložba: ”Stare i rijetke knjige iz historije i etnologije u Legatu dr. Ismeta Smailovića”

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

U Maloj galeriji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli 13. 10. 2023. godine upriličena je izložba ”Stare i rijetke knjige iz historije i etnologije u Legatu dr. Ismeta Smailovića”. Izložbu je priredio bibliotekar Jusuf Džafić, koji je prisutne upoznao s Legatom dr. Ismeta Smailovića te im je u kratkim crtama predstavio stare i rijetke knjige koji su prisutni imali priliku vidjeti. Poslije obraćanja Jusufa Džafića prisutnima se obratio direktor Biblioteke ”Behram-beg” Admir Muratović, koji je otvorio izložbu.

Ova izložba je organizovana u sklopu ”Dana evropskog naslijeđa”, koje Biblioteka ”Behram-beg” obilježava zajedno s drugim institucijama kulture Tuzlanskog kantona, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za sport, kulturu i mlade TK.

Legat dr. Ismeta Smailovića čine 1162 bibliotečke jedinice: 631 knjiga i brošura, 502 periodična izdanja (405 časopisa i 97 separata) i 29 jedinica efemerne građe. Potomci dr. Ismeta Smailovića su njegovu biblioteku poklonili Specijalnoj biblioteci ”Behram-beg” 2019. godine. Biblioteka je proglašena legatom 2020. godine.

 

Najpopularnije