Održano predavanje povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

U Biblioteci ”Behram-beg” 23. 11. 2022. godine održano je predavanje na temu ”Bosna kroz prostor i vrijeme” povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Predavanje je održao profesor historije u Behram-begovoj medresi Idriz Memić a učešće na istom uzeli su učenici Medrese i uposlenici Biblioteke. Na početku je prisutne poselamio i pozdravio direktor Biblioteke Admir Muratović, poželjevši dobrodošlicu.

Profesor Idriz Memić u svom predavanju istakao je najvažnije historijske momente vezane za Bosnu i Hercegovinu, posebno stavljajući fokus na periode i vladare koji su vladali Bosnom, kao i na prilike koje su bile u tim periodima vladavine. Među značajnijom istakao je vladavinu Kulina bana te govorio o njegovoj povelji, koja je trgovački dokument kojom se potvrđuje državotvornost Bosne i Hercegovine. Također, istako je značaj avnojskih granica Bosne i Hercegovine, a tokom predavanje govorio je o nekim svojim iskustvima boravka u Austriji i njihovom odnosu prema našoj domovini.

Na kraju predavanja upriličen je razgovor o načinima osvješćivanja mladih i njihovog učešća u izgradnji Bosne i Hercegovine.

 

Najpopularnije