Održana tribina: ”Bosanski – mislim, govorim, pišem”

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika u KC ”Muhamed Hevai Uskufi” u Dobrnji 21. 02. 2023. godine održana je tribina pod nazivom: ”Bosanski – mislim, govorim, pišem”. U uvodnom dijelu tribine obratio se Ibrahim-ef. Softić, imam u džematu Dobrnja, koji je poselamio prisutne te istakao zadovoljstvo da KC ”Muhamed Hevai Uskufi” godinama unazad obilježava ”maternji jezik” na ovaj način.

Predavač na tribini je bio Sead Husić, koji je govorio o bosanskom jeziku, o historijskom razvoju, o periodima i dijalektima u kojima se razvijao, oblikovao i sačuvao bosanski jezik. Također, fokus predavanja bio je na kulturi postojanja bosanskoga jezika i onoga što taj jezik čini svojstvenim, kao što je dosljednja artikulacija glasa h. Također, o tome kako se normirao, odnosno na koji način je tekla standardizacija književnog bosanskog jezika govorio je Husić. Na kraju predavanja prisutnima se obratio direktor Biblioteke Admir Muratović, koji je istakao zadovoljstvo da je Biblioteka, u saradnji s drugim institucijama, organizovala ovu tribinu.

Organizatori ove tribine bilu su: JU Specijalna biblioteka ”Behram-beg” u Tuzli, Medžlis islamske zajednice Tuzla (Mreža mladih) i Institut za društvena i religijska istraživanja.

 

Najpopularnije