”Odgoj Salahuddinove generacije i povratak u Jerusalem”, Institut za društvena i religijska istraživanja, Tuzla, 2018

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Knjiga ”Odgoj Salahuddinove generacije i povratak u Jerusalem” autora dr. Madžida Arsana el-Kejlanija je aktuelno, vjerodostojno i inteligentno napisano štivo koje senzibilno prepoznaje, potom i kompetentno tretira neka od najznačajnijih pitanja muslimanskog ummeta, osobito iz perioda njegove klonulosti i slabosti poput nejedinstva, ideoloških sukoba, frakcijskih usitnjavanja i destrukcije njegovog bića, neodgovornosti, duhovne i moralne nestasalosti uleme, muslimanskih vođa i vladara. Ona govori i o nedostatku muslimanskog intelekta i vjerodostojnog znanja, slabljenju morala kod pojedinaca i zajednice, odsustvu iskrenosti, te oskudijevanju u ispunjenu za muslimane presudno fundamentalne naredbe pozivanja na dobro i sprečavanja zla.

Kada je 1993. godine ojavljeno prvo izdanje ove knjige, preko sat vremena trajala je debata na izraelskoj državnoj televiziji o posljedicama koje ona može imati po tadašnja geopolitička kretanja, kao i o tome da li će se muslimanski svijet nakon ove knjige probuditi i aktivirati. Također, na više univerziteta širom zemalja zapadnog svijeta naučnici su se počeli baviti istraživanjem ove generacije, Nuruddina i Salahuddina, odnosno, njihovih učitelja Gazalija i Abdul-Kadira Gejlanija i ostalih. Dok, istovremeno, na našim prostorima, za ovu se knjigu slabo znalo, a slabo se o njoj i pričalo.

Na bosanski jezik knjigu su preveli mr. hfz. Edin Dedić i Jusuf Džafić, izdavač je Institut za društvena i religijska istraživanja, a recenzenti su dr. Šefko Sulejmanović i dr. Nusret Isanović.

Na policama Biblioteke ’’Behram-beg’’ pohranjeno je nekoliko primjeraka ove nadasve vrijedne publikacije.

Najpopularnije