Obilježena stota godišnjica od rođenja hafiza Abdulah-ef. Budimlije

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

 U Bijeljini je 22. 11. 2022. godine nizom sadržaja obilježena stota godišnjica od rođenja hafiza Abdulah-ef. Budimlije. Organiziran je okrugli sto pod nazivom ”Hadži hafiz Abdulah-ef. Budimlija – život i djelo” na kojem su učešće uzeli muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, dr. Sead-ef. Seljubac, dr. Nusret-ef. Isanović, dr. Ahmed-ef. Hatunić, prof. Emir Musli, a moderator je bio direktor Biblioteke ”Behram-beg” Admir Muratović. Govornici su istakli veliku bliskost, generacijsku, hafiza Budimlije sa svima nama, te su u fokus stavili njegov izuzetan značaj i doprinos Islamskoj zajednici i domovini Bosni i Hercegovini. Također je istaknuta prepisivačka djelatnost hafiza Budimlije, koji je pred samu agresiju na Bosni i Hercegovinu imao završenu trećinu ”Mushafa”, a 2005. godine taj posao privodi kraju. Pored nekih životnih okolnosti, koje je preživo hafiz Abdulah-ef. Budimlija, bilo je govora i o njegovoj knjiškoj produkciji, odnosno predstavljen je njegov publicistički rad: ”Hafizove latife”  (1997), ”Moja sjećanja” (2004), ”Čuvajte se zabranjenih djela (2005) i ”Hutbe” (2010). Izuzetno vrijedan je i treba spomenuti hafizov ljetopisni rad, gdje je on zabilježio mnoge bijeljinske porodice i znamenite ljude, što je jedini sačuvan spomen na njih.

Pored okruglog stola upriličena je i izložba, koju su pripremili u ime organizatora Biblioteke ”Behram-beg” bibliotekar Jusuf Džafić i Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina Emir Musli, predsjednik Izvršnog odbora. U narednih deset dana Bijeljinci i svi zainteresovani moći će pogledati ovu izložbu.

Organizatori obilježavanja stote godišnjice od rođenja hafiza Abdulah-ef. Budimlije bili su: Muftijstvo tuzlansko, Biblioteka ”Behram-beg”, Behram-begova medresa u Tuzli i Medžlis Islamske zajednice Bijeljina.

 

 

Najpopularnije