O legatu dr. Omera Nakičevića

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

U novom junskom broju Preporoda od 15. juna 2019. (br.12 / 1142) objavljen je tekst o legatu dr. Omera Nakičevića. Autor teksta je Sead Husić. Uz dopuštenje autora, tekst objavljujemo i ovdje prilažući fotografije Legata.

Legati su izuzetna i hvale vrijedna prilika da neko svoju imovinu ostavi na čuvanje i korištenje generacijama poslije sebe. U ovom slučaju radi se o kućnoj biblioteci profesora emeritusa Omera Nakičevića, koji je svoje, godinama skupljane, knjige poklonio i ostavio u amanet Biblioteci ”Behram-beg” u Tuzli. Prvu posjetu ovim povodom upriličio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović 06. marta 2018. godine u njegovoj kući u Sarajevu, gdje je dogovoreno da kućna biblioteka profesora emeritusa Omera Nakičevića pređe u trajno vlasništvo Biblioteke “Behram-beg” u Tuzli kako bi što veći broj naših članova bio u prilici da se koristi ovom izuzetnom knjižnom građom. Druga posjeta upriličena je, također, u njegovoj kući u Sarajevu 18. aprila 2018. godine. U posjeti su bili dr. Sead Seljubac, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, mr. Admir Muratović, direktor Biblioteke ”Behram-beg” u Tuzli i dr. Mirsad Arnautalić, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Orašje. Razgovarano je o dinamici aktivnosti vezanih za uvakufljenje kućne biblioteke profesora Omera Nakičevića i dogovoreno je da se u narednom periodu, do kraja ljeta, sve knjige prevezu u Biblioteku ”Behram-beg” u Tuzli gdje će biti čuvane i korištene. Nakon toga profesor Nakičević je u dva navrata posjetio Biblioteku, izrazivši zadovoljstvo načinom na koji su knjige obrađene i pohranjene na policama Biblioteke. Prva posjeta upriličena je 15. maja 2018. godine i tom je prilikom prevezen prvi dio knjiga. Druga posjeta upriličena je 13. jula 2018. godine, kojom je realizirano drugo, završno preuzimanje knjiga. Ukupan broj monografskih i serijskih publikacija, koje je uvakufio profesor Nakičević, iznosi 4381, tj.1373 knjige na arapskom jeziku i 1138 na bosanskom jeziku dok časopisa na arapskom jeziku je 1070 i na bosanskom 800.

Na 68. sjednici Upravnog odbora, koja je održana 04. januara 2019. godine, direktor Biblioteke mr. Admir Muratović je informisao Upravni odbor o osnivanju Legata dr. Omera Nakičevića. Tu informaciju Upravni odbor je jednoglasno usvojio. Legat dr. Omera Nakičevića nalazi se u čitaonici Biblioteke i u holu na prvom spratu. Knjižni fond smješten je u 6 velikih dvokrilnih ormara za knjige. Dakle, sve aktivnosti oko Legata završene su i prije kraja ljeta (ovdje mislimo i na obradu i smještaj knjiga) a završnica je realizirana uručivanjem Vakufname profesoru Nakičeviću na Međunarodnom naučnom skupu 17. decembra 2018. godine. Vakufnamu profesoru uručio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Molim Uzvišenog Gospodara da profesoru Omeru Nakičeviću i svim ljudima, koji su učestvovali u ovom poslu, upiše u trajno dobro Legat koji će biti od koristi ljudima u budućnosti.

Povodom Legata dr. Omera Nakičevića neka mi bude dopušteno nekoliko rečenica o Biblioteci ”Behram-beg”. Njeno puno ime je JU Specijalna biblioteka ”Behram-beg” u Tuzli. Biblioteka je počela s radom 3. juna 1993. godine. Ove godine obilježava 26. godišnjicu osnivanja. Jedna je od dviju biblioteka koje djeluju pod krovom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pored čuvene Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, i jedna je od dviju biblioteka javnog karaktera u našem gradu, pored Narodne i univerzitetske biblioteke ”Derviš Sušić”. Ono što ovu ustanovu čini posebnom u odnosu na ostale biblioteke u našem gradu jeste veliki broj knjiga na orijentalnim jezicima: osmanskom, turskom, arapskom i perzijskom te knjige na bosanskom jeziku pisane arebicom. Među njima je i 78 rukopisa koji čine posebno bogatstvo Biblioteke; neki od njih su stari i više od 350 godina (Đulistan Šejha Sadija Širazija, prepisan oko 1078/1668. godine). Biblioteka danas ima preko 21.000 knjiga i nekoliko hiljada periodičnih izdanja na bosanskom jeziku, orijentalnim i nekim evropskim jezicima. Početkom 2018. godine definisano je priznanje ”Čitalac godine”, koje se dodjeljuje najaktivnijem članu Biblioteke za prethodnu godinu, literarni konkurs povodom 23. aprila – Svjetskog dana knjige i autorskih prava te druge aktivnosti poput promocija knjiga, organiziranja međunarodnog naučnog skupa, radionica za kreativno pisanje, promocija Biblioteke u našim obrazovnim i kulturnim institucijama te među našim građanstvom. Također, od 2018. godine Biblioteka je članica COBISS sistema Bosne i Hercegovine. U zadnje vrijeme, kao što se primjećuje, Biblioteka je doživjela veliki napredak. Osnivači su joj Sabor Islamske zajednice u BiH i Skupština Tuzlanskog kantona.

Sead HUSIĆ

Biblioteka ”Behram-beg” u Tuzli

 

 

Najpopularnije