Na svečanoj mevludskoj akademiji otvorena Izložba mushafā

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Dana 04. 12. 2019. godine Medžlis Islamske zajednice Tuzla u saradnji sa JU Specijalna biblioteka ”Behram-beg” u Tuzli i Institutom za društvena i religijska istraživanja Tuzla, pod pokroviteljstvom Muftijstva tuzlanskog, organizirao je svečanu mevludsku akademiju u Narodnom pozorištu Tuzla.

Akademija je započela otvaranjem Izložbe mushafā koju su pripremili uposlenici Biblioteke ”Behram-beg”, nakon čega je izvedena predstava ”Bosanski mevlud” čiji autor je Mumin-ef. Mumić.
Izložbu je otvorio direktor Biblioteke ”Behram-beg”, a u ime organizatora Akademije prigodnim riječima prisutnim se obratio i glavni imam Medžlisa IZ Tuzla hfz. Ahmed-ef. Huskanović.
Prisutni su imali priliku vidjeti 29 mushafā na originalnom arapskom jeziku, 47 mushafā koji predstavljaju prijevod značenja Kur'ana na 11 različitih svjetskih jezika te 7 rukopisa Kur'ana od kojih najstariji potječe iz 1759. godine.

Između ostalih, Akademiji su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, ministar za kulturu, sport i mlade u Vladi Tuzlanskog kantona Srđan Mićanović i ministrica obrazovanja i nauke u Vladi Tuzlanskog kantona Fahreta Brašnjić.

Sve zainteresirane podsjećamo da će Izložba ostati otovrena u Narodnom pozorištu Tuzla do petka, 06. 12. 2019. godine, u periodu od 10 do 14 sati.

Najpopularnije