Na granici znanosti počinje verovanje (Prevod sa njemačkog) – Iz njemačkog časopisa – mesečnika: “Das Beste”

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Tekst Na granici znanosti počinje verovanje predstavlja članak objavljen u njemačkom časopisu „Das Beste“ (Izbor) prvi put 1949. godine, a drugi put 1961. godine. Autor je Abraham Cressy Morrison (1864–1951), američki hemičar i bivši predsjednik Akademije znanosti u Nju Jorku. Članak je preveden na naš jezik. Jedan njegov primjerak, otkucan na pisaćoj mašini, čuva se u Biblioteci ”Behram-beg”, u okviru zaostavštine Ševket-ef. Šabića, pod inventarnim brojem ŠTE–53.

Autor prevoda nije Ševket-ef. Šabić na što, između ostalog, ukazuje i činjenica da je tekst ispisan ekavicom. Šabić je prvo prekucao tekst bez afrikata (č, ć, đ, š, ž), pa je onda, hemijskom olovkom, ispisao kvakice i crtice.

Tekst ima 4 lista, 4 ispisane stranice, format A4 (21×29,7 cm). Morrison je u članku iznio i obrazložio sljedećih 7 dokaza, na kojima on, lično, zasniva svoje vjerovanje u Boga:

  1. Na osnovu nepobitnih matematskih zakona možemo da dokažemo, da je naš svemir izmišljen i uspostavljen po jednom visokom Intelektu.
  2. U bogatstvu i raznolikosti sredstava i puteva, na kojim život ostvaruje svoje ciljeve, jasno se odražava postojanje jednog sveupravnog Intelekta.
  3. Instinkt, kojim je obraden životinjski svet, jasno i neoborivo ukazuje na postojanje neuporedivo mudrog i milostivog Stvoritelja, koji je i najsitnijim živim bićima podario tu snagu nepogrešivog životinog instinkta, bez koga bi ta stvorenja, bila potpuno bespomoćna, ne bi mogla da se razvijaju, niti da postoje.
  4. Čovek ima nešto, što je jače od životinjskog instinkta: ima sposobnost razuma, pametnog suđenja i mišljenja.
  5. Unapred predodređena namera i zbriga svega na ovome svetu osobito se očituje u fenomenima, kao što su čuda „GENA“.
  6. S obzirom na oskudnost prirode same po sebi, nameće nam se spoznaja, da samo neka nedokučiva Mudrost svojom stvaralačkom preciznošću može da sve tako unapred predvidi i opskrbi.
  7. Od svih živih bića jedino čovek, i samo čovek, može da razmišljanjem predstavi pojam „Boga“, a to je već jedinstven dokaz o njegovom postojanju.

Bibliotečke jedinice (knjige, brošure, periodika, kucani tekstovi, rukopisni tekstovi, sveske,  i drugi predmeti), koje čine zaostavštinu Ševket-ef. Šabića, na raspolaganju su korisnicima naše Biblioteke za istraživanja.

Najpopularnije