Mubina Moker, Šejh Hasan Kaimija – sin vremena, 2019.

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Rekli bismo da o Hasanu Kaimiji, poznatom kao Kaimi Baba, ponešto i znamo. Međutim, autorica Mubina Moker u svojoj knjizi pod naslovom Šejh Hasan Kaimija – sin vremena dodatno rasvjetljava ličnost Hasana Kaimije; pruža nam informacije koje nam do sada nisu bile dostupne te ispravlja neke do sada krivo interpretirane navode o ovom istaknutom bosanskom šejhu iz 17. st.

Iščitavajući ono što se nalazi među koricama ove publikacije, između ostalog, možemo se dobrano upoznati s duhovnim životom Hasana Kaimije, gdje se školovao, ko su mu bili učitelji, ali se pruža prilika upoznati se i s njegovim poetskim opusom (drugačijim čitanjem i razumijevanjem njegove poznate Kaside o štetnosti duhana, prije svega) te njegovim stavovima o nekim, tada aktuelnim, društveno-političkim i ekonomskim zbivanjima, razlogom njegovog protjerivanja iz Sarajeva u Zvornik, itd.

Hasana Kaimiju autorica u naslovu naziva sinom vremena. U tekstu ga još naziva i garibomstrancem. Između ova dva pojma svakako postoji bitna veza.

Hasan Kaimija osim što je bio sin gnostičkoga vremena: živeći vrijeme stalne svjesnosti o Božijoj sveprisutnosti (Moker 2019), bio je i sin ovozemnoga vremena: nije bio izoliran, odvojen od svijeta, indolentan prema događajima oko njega. Naprotiv, aktivno je učestvovao u rješavanju problema svoga vremena (i svoga prostora); nije čekao da ih neko drugi riješi. Imao je svoj stav prema svemu onome što se događa u njegovoj zajednici, borio se protiv nepravde, ugnjetavanja, i sl. Međutim, kao takav je bio garibstranac, neshvaćen (pa i neprihvaćen) od svojih savremenika; svojim razmišljanjima, pogledima na život, svojim djelovanjem uveliko je iskakao iz već dobro utabanog načina življenja njegovih sugrađana. Zbog svog gurbeta (tuđinstva), odnosno zbog svog nastojanja da zaista bude sin svoga vremena, bit će i protjeran iz Sarajeva.

Međutim, svojim djelovanjem u Zvorniku Kaimija će na duhovnom planu, prije svega, ostaviti takav trag da će se pokazati da nije bio samo sin svoga vremena nego i vremena poslije njega; njegova duhovna snaga se prenosila, njen utjecaj doseže i do današnjih generacija toga područja, pogotovo.

S druge strane, pokazalo se da Kaimija nije bio samo sin jednoga prostora – gdje god je živio, djelovao je, radio je, rješavao nedaće, suprotstavljao se nepravdi i nastojao duhovno odgajati svoje sugrađane.

Knjiga Šejh Hasan Kaimija – sin vremena publikovana je na koncu protekle godine (2019) u izdanju Naučno istraživačkog instituta ”Ibn Sina” , Sarajevo i Instituta za društvena i religijska istraživanja, Tuzla.

Knjigu vam toplo preporučujemo, a možete je naći i u Biblioteci ”Behram-beg”.

Najpopularnije