Međunarodni naučni skup Stare i rijetke rukopisne knjige – gdje su i koliko učimo i koristimo stoljetno knjižno blago

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Međunarodni naučni skup Stare i rijetke rukopisne knjige – gdje su i koliko učimo i koristimo stoljetno knjižno blago organizovala je Biblioteka “Behram-beg” u Tuzli. U sklopu Skupa organizirana je Izložba rukopisa i starih knjiga. Skup je održan 17. i 18. decembra 2018. godine u Hotelu Tuzla u Tuzli. Ovim dvodnevnim naučnim skupom Biblioteka obilježava 25 godina rada.

Naučni skup je otvorio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji je uručio vakufnamu profesoru emeritusu Omeru Nakičeviću. Profesor Omer Nakičević je ovoj Biblioteci poklonio 2454 monografske i 1868 serijskih publikacija i na taj način Biblioteka je oformila Legat dr. Omera Nakičevića. Tokom dva dana trajanja Međunarodnog naučnog skupa, u tri sesije, prisutni su imali prilike čuti 13 izlaganja o književnim fondovima, sakupljanju i čuvanju starih knjiga, rukopisnim zbirkama, prepisivačkoj djelatnosti, raritetnim rukopisima i knjigama i drugim temama. Na izložbi, koju su posjetioci imali priliku pogledati, bile su izložene knjige na perzijskom, arapskom i bosanskom jeziku, među kojima je i Đulistan hafiza Sadija Širazija iz 1668. godine.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je istakao da se Bosna može ponositi svojim brojnim, i kućnim i javnim, bibliotekama u kojima su se čuvala i u kojima se i danas čuvaju velika svjetska djela i naučna i umjetnička dostignuća.

“Danas, nakon dvadeset i pet godina postojanja ove biblioteke, radosni smo što ona nosi ime Behram-bega, čovjeka čija zavještanja su utemeljila duhovni, obrazovni i kulturni habitus ovog grada. Kao i on svojevremeno, i mi smo u ovom našem vremenu htjeli da priskrbimo riznicu znanja i kulture, duhovnosti i morala, a jedno od takvih stjecišta je i tuzlanska Biblioteka “Behram-beg”. Razvijamo je po uzoru na najbolje i najpoznatije bosanske biblioteke, među kojima je kod nas najpriznatija, te i na istoku i na zapadu najpoznatija Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu. Trudimo se da u ovoj biblioteci skupimo što više starih djela i rukopisa, kako bismo imali cjelovitija znanja o našoj tradiciji i prošlosti, a kako bismo se na njima napojili i što bolje pripremili za izazove koji su pred nama,” kazao je muftija Fazlović.

Na otvorenju skupa obratio se direktor Admir Muratović, koji je govorio o 25 godina rada i djelovanja Biblioteke koja je počela sa radom 3. juna 1993. godine uz veliku podršku Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Njeni osnivači su Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Skupština Tuzlanskog kantona, a biblioteka je jedna od šest ustanova IZ u BiH koje djeluju na području Muftiluka tuzlanskog.

Ekrem Tucaković, obrativši se u ime Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kazao je da su rukopisi bitan segment kulture i most koji spaja generacije. Također, istakao je, u kontekstu skupa, jedno bitno pitanje a to je pitanje recepcije književnih djela i prevoda.

Brojni građani su posjetili otvorenje skupa i pogledali izložbu a među njima su bili i studenti Filozofskoga fakulteta u Tuzli sa odsjeka za bosanski jezik i književnost. Zahvaljujemo učenicima Behram-begove medrese u Tuzli, koji su svojim volonterskim radom pomogli organizaciju ovoga Međunarodnog naučnog skupa. Ovo je bila jedna od boljih prilika da se rukopisi i stare knjige iznesu pred širu akademsku javnost i da se građani pobliže upoznaju sa našim kulturnim blagom. U narednom periodu Biblioteka planira praviti tematske izložbe.

Međunarodni naučni skup su podržali Muftijstvo tuzlansko, Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Federalno ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, a medijski pokrovitelji su Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Radio-televizija Tuzlanskog kantona.

Najpopularnije