Međunarodni dan dječije knjige

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Međunarodni  dan dječije knjige (International Children’s Book Day) svake se godine obilježava 2. aprila. Njime se želi ukazati na važnost dječije književnosti. Ovaj datum nije slučajno izabran. Na ovaj dan rođen je najpoznatiji pisac bajki Hans Christian Andersen. Kako bi se interes za dječiju knjigu sve više razvijao, osnovan je Međunarodni odbor za dječiju knjigu (International Board on Books for Young People). Njegov cilj je promovisanje međunarodnog razumijevanja kroz dječiju književnost.

Ovim povodom našim najmlađim korisnicima predstavljamo Ibrahima Kajana i njegovu sjajnu pjesmu o očima žute ptice. Ibrahim Kajan, pored toga što piše za odrasle, on piše i za najmlađe. Njegove pjesme za najmlađe su izraz poštovanja prema djeci. On kada piše za djecu ne gleda očima nego srcem.

Povodom ovoga dana pitali smo Ibrahima Kajana da nam kaže na koji ga način obilježava: “U vremenu smo korona virusa, prisiljeni štabovima nacionalnih stožera na nekretanje i na samoću eda bismo izbjegli zarazu. Najtužnije vrijeme, posebno za one najmlađe do 18 i nas iznad 65 godine. Vrijeme ispunjavam čitanjem i vjerujem da će tu ideju koristiti djeca i mladi, jer je dječja i omladinska književnost gotovo izgubila svoju čitalačku publiku. Čudno je. Najsretniji smo bili dok smo bili djeca, kad su nam vremena igre i čitanje bajki, poznanstva s Tomom Sojerom, Malim Princom i brojnim drugim – bili najvažniji sretni otoci djetinjstva. U ovom Međunarodnom danu dječje knjige mogao bih poželjeti samo jedno: da ponovo, poput djeteta, legnem na travu i otvorim prvu stranicu Doživljaja šegrta Hlapića i otisnem se na putovanje!”, kaže Kajan.

Njegovu pjesmu poslušajte na ovom linku:

Najpopularnije