Međunarodni dan dječije knjige

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Svake se godine 2. aprila, na dan rođenja Hansa Christiana Andersena, obilježava Međunarodni dan dječije knjige, kojim se skreće pažnja na najmlađe čitaoce, te se u najranijoj dobi razvijaju čitalačke navike. Sasvim je jasno zašto se na ovaj datum obilježava Dan dječije knjige, budući da je Hans C. Andersen planetarno poznat pisac za najmlađe. Svi smo, da li kroz lektiru ili na neki drugi način, čitali njegove bajke. Uvijek se iznova postavlja pitanje na koji način obilježiti ovaj i slične datume.

Naša biblioteka kontinuirano obilježava ovaj dan, tj. preko raznih radionica, posjeta, učesnika najmlađih u nekim našim programima trudimo se približiti im ljepotu same knjige. Naravno, kada to ne činimo na neki od prethodnih načina, naša je preporuka da se i roditelji aktivno uključe te da s najmlađima obilježe ovaj datum, koji bi trebao biti dnevna rutina.

Razmjenjivati knjige, osmisliti neke svoje priče, najmlađima dati priliku da postanu slični svojim junacima iz knjiga, pogledati filmove koji tematiziraju dječiju književnost su načini kako se može život učiniti ljepšim, a sve s ciljem da se od najranijeg doba počne čitati i razvijati ljubav prema knjizi. Jako dobro znamo da onaj koji čita ima budućnost, pa od malih nogu učimo djecu da je čitanje i zadovoljstvo i radost, koje će nam omogućiti ugodniji život.

Najpopularnije