Majo Dizdar, ”Mak Dizdar / Sjećanja i fotografije”, Vrijeme, Zenica, 2007.

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

 

 

Knjiga Maje Dizdara, sina pjesnikovog, pod naslovom Mak Dizdar / Sjećanja i fotografije najintimniji je pregled Makovog književnog, javnog i privatnog života. Uz tekstualni dio idu i fotografije, koje su od izuzetnog značaja za ovu publikaciju. Razlog više tome je da su fotografije iz porodičnog miljea, ali i nekolicina je istih koje su dio tadašnje štampe. Majo Dizdar, pišući o svome ocu Maku, piše o Bosni. O nasrtajima i osporavanjima Maka, o njegovom uredničkom poslu, ali i o teškom mukotrpnom životu, koji je Mak sve vrijeme držao pod skutima svoje porodice. Nakon što je izašao Makov Kameni spavač, piše Majo, u sarajevskoj štampi su odreda bivale negativne kritike, bez obzira na tadašnji presedan – prodajnu promociju Makove knjige (250 knjiga je za dva sata bilo prodano), što se u javnom životu Sarajeva prvi put desilo.

U knjizi je Majo pobrojao najvažnije događaje iz porodičnog života – ljetni dani u Herceg Novom, stalna seljenja iz stana u stan, eda bi knjigu završio smrću svoga oca, koji čita Rješenje o deložaciji iz stana u kojem je Makova porodica nekoliko mjeseci živjela.

Knjiga o Maku Dizdaru iz pera njegovog sina od onih je, itekako, bitnih i važnih knjiga koje opisuju kulturnu prošlost Bosne i Hercegovine. Između ostaloga, primjećuje se borba za Bosnu i nasrtaji na nju i njezine najveće intelektualce, što je i sam Mak. Stoga ne čudi da je u jednom takvom životnom kolopletu i interesu za Bosnu Mak objavio svoje najznačajnije poetsko djelo Kameni spavač.

Nadamo se da će se novonastalo stanje normalizirati i da ćete biti u prilici da preuzmete ovu knjigu iz Biblioteke. Knjigu najiskrenije preporučujemo!

Najpopularnije