Julska ”Razgovoruša” u Biblioteci ”Behram-beg”

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Biblioteka ”Behram-beg” 29. 07. 2022. godine priredila je u Ljetnoj bašti književno druženje za članove  ”Razgovoruše”, naše korisnike i sve druge kojima su ovakva i slična druženja jako bitna. Razgovaralo se o dvjema knjigama: prvi dio je bio posvećen Harisu Šehoviću i njegovom romanu ”Moreplovska dolina”, a u drugom dijelu večeri razgovarano je o Erihu Fromu i njegovoj kultnoj knjizi ”Bjekstvo od slobode”. Roman Harisa Šehovića na neki način spaja neke tradicionalne obrasce sa savremenim, te je ovo predstavljanje romana mladog Harisa Šehovića svojevrsna prva promocija i prvo javno čitanje. Uvijek aktuelna knjiga Eriha Froma problematizira pojedinca unutar kolektivnih obrazaca te ”pokazuje” koliko je bitno govoriti o slobodi.

Amela Delić je predstavila roman ”Moreplovska dolina” a Mirela Karahasanović ”Bjekstvo od slobode”, dok je mladi slikar Muhamed Šestan svojim crtežima predstavio spomenute knjige. Moderator cjelokupne večeri bio je Sead Husić, koji je bio i domaćin prisutnima. Učešće u ovom druženju uzeli su i kolege bibliotekari/ke Amra Mujezinović iz Živinica i Fahrudin Sinanović iz Kalesija s kojima naša biblioteka ima jako dobru saradnju.

Ovim književnim druženjem Biblioteka je zaokružila mjesec juli, u kojem je sa drugim institucijama našeg grada obilježila 27-godišnjicu genocida u Srebrenici. O drugim ljetnim aktivnostima javnost će biti informisana na online platformama Biblioteke.

Najpopularnije