Juan Cole, “Muhammed: poslanik mira usred sukoba imperija”, Kupola, Sarajevo, 2020.

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Knjiga Muhammed: poslanik mira usred sukoba imperija, koju je napisao Juan Cole (Huan Kol), poznati američki historičar i stručnjak za bliskoistočne studije, predstavlja vrlo zanimljiv i jedinstven pogled na životopis posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, a.s. Prijevod na bosanski jezik načinio je Mirnes Kovač. Bosansko izdanje je izašlo u nakladi izdavačke kuće Kupola.

Riječ je o neobičnoj siri (životopisu Muhammeda, a.s.), koja je prvenstveno namijenjena čitaocima u zapadnom svijetu, najvećim dijelom američkim građanima. Autor je htio da Vjerovjesnika, s.a.v.s., predstavi kao mirotvorca, koji je živio u vrijeme kolosalnih sukoba između dvije ondašnje svjetske sile – Bizantskog (Istočnorimskog) i Perzijskog (Sasanidskog) carstva. Islam je religija mira, što pisac potkrepljuje kur'anskim ajetima, hadisima i detaljima iz Poslanikove biografije. Muhammed, a.s., je na sve načine pokušao da prenese poruku mira, tolerancije i ljudskog bratstva u svijetu, koji je bio izmučen konstantnim ratnim sukobima čiji je uzrok slijepi imperijalizam svjetskih velesila.

Djelo se sastoji iz Uvoda, Zaključka i sedam poglavlja: Poglavlje 1 – Svetište; Poglavlje 2 – Mir je ona; Poglavlje 3 – Zlo odbij dobrom; Poglavlje 4 – Grad Poslanika; Poglavlje 5 – Pravedni rat; Poglavlje 6 – Srce Mekke; Poglavlje 7 – Na putu mira.

Poslanik, a.s., je u ovoj siri predstavljen kao realna historijska ličnost, čovjek od krvi i mesa, trgovac, svjetski putnik, misionar mira, a islam kao miroljubiva, civlizovana i tolerantna religija. Ovakvo portretiranje islama i Muhammeda, a.s., na Zapadu ne bi trebalo proći neopaženo, jer dolazi iz pera istaknutog američkog intelektualca. Slobodno možemo reći da djelo predstavlja jedinstveni dragulj u moru islamofobičnih dezinformacija i predrasuda, koje ispunjavaju javni prostor u zapadnim zemljama. Kroz ovu knjigu prosječni zapadni čitalac, koji je, uglavnom, lišen konkretnih saznanja o islamu, može se općenito upoznati sa islamskim učenjem i biografijom posljednjeg Božijeg poslanika.

Međutim, treba spomenuti da među koricama ove knjige ima stavova koji se kose sa islamskim učenjem, poviješću islama i klasičnom sirom, što i ne treba da čudi, budući da autor ipak dolazi sa Zapada, gdje se islam gleda kroz prizmu orijentalističkih studija. Tako autor iznosi, između ostalih, sljedeće stavove koji su u opreci sa uvriježenim muslimanskim stavovima: da je Muhammed, a.s., poznavao Talmud, Toru, Bibliju i knjige drugih religijskih tradicija na Bliskom Istoku; da je bio pismen; da je znao aramejski i grčki jezik; da je crpio svoja učenja iz sjevernoarapske religijske tradicije; da su se Muhammed, a.s., i rani muslimani koristili biblijskim knjigama o Izaiji i Danijelu, kako bi objasnili prve objave; da Muhammed, a.s., nije imao za cilj da iskorijeni paganizam u Mekki i drugdje na Arabijskom poluotoku; da se Isra’ i Miradž nisu dogodili, već da je Poslanik, a.s., posjetio Jerusalem kao trgovac; da je Vjerovjesnik, a.s., putovao po Šamu (tj. Jordanu, Siriji, Palestini, Libanu) i pozivao u islam; da je Sa'd ibn Ebu Vekkas umro u Kini; negiranje većine Poslanikovih sukoba sa židovima; nijekanje Poslanikovih sukoba sa Bizantom, naročito bitke na Mu'ti i pohoda na Tebuk; optužba da su kasnije muslimanske generacije u rano abasijsko doba izmislile većinu Poslanikovih bitki i ekspedicija itd.

S druge strane, pored gore spomenutih afirmativnih stavova, Cole je iznio vrlo važnu naučnu informaciju: kako je većina zapadnjačkih stručnjaka postigla konsenzus da je Kur'an iz prve trećine VII stoljeća, što je i stav muslimana.

Uzevši sve u obzir, knjiga američkog historičara Huana Kola je djelo vrijedno čitanja, jer naglašava miroljubivu crtu islama, Kur'ana i poslaničke misije Muhammeda, a.s.

Ovo interesantno štivo, napisano stilom koji je razumljiv običnom čitaocu, toplo preporučujemo za čitanje korisnicima naše Biblioteke.

Najpopularnije