Isak Gaši i Shaun Koos, ”Očevidac – Moj put u Hag”, ”Vrijeme” Zenica, Zenica, 2019.

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

”Očevidac – Moj put u Hag” knjiga je koautorā Isaka Gašija, brčanskog sportiste koji je godinama uspješno predstavljao bivšu Jugoslaviju u kajaku, zatočenika zloglasnog logora ”Luka” u Brčkom na početku proteklog rata i američkog historičara, nekada člana američkog kajakaškog tima, odnosno bivšeg sekretara Američkog kajak/kanu udruženja Shauna Koosa.

”Očevidac – Moj put u Hag” osim što predstavlja (auto)biografsku knjigu koja tretira dio brčanske bolne historije, ispričane direktno od onoga koji ju je doživio, proživio – historiju ispričanu iz prve ruke, bez dodavanja, oduzimanja, falsifikovanja, ispiranja i tendencioznog tumačenja, predstavlja i važan arhivski dokument (Muhić, recenzent), primarni izvor saznanja svega onoga što se događalo u Brčkom tokom prvih sedmica agresije na Bosnu i Hercegovinu.

To je herojski testament zavještan našem vremenu da pripovijeda o volji Isaka Gašija da preživi i da kaže istinu o genocidu, o zločinima protiv čovječnosti i o drugim ratnim zločinima počinjenim nad bosanskim muslimanima i drugim nesrbima u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine (Pettigrew, recenzent).

Isak Gaši bio je jedan od ključnih svjedoka u Hagu za zločine koji su se dogodili nad Bošnjacima i drugim nesrbima u Brčkom.

Knjiga je prvobitno štampana u Americi na engleskom jeziku (Eyewitness – My Journey to The Hague), izazvavši veliko interesovanje američke čitalačke javnosti, a prije izvjesnog vremena publikovana je i na bosanskom jeziku u izdanju Izdavačke kuće ”Vrijeme” iz Zenice. ”Očevidac” je u proteklome periodu promoviran u nekoliko bh. gradova a nalazi se i na policama Biblioteke ”Behram-beg”.

Najpopularnije