Husejin Omerović, ”A bili su djeca”, MIZ Vlasenica, 2024.

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

U mjesecu julu, u Danima obilježavanja Genocida u Srebrenici, knjiga Husejina Omerovića pod naslovom ”A bili su samo djeca”, u podnaslovu jasan je temat: Zločini nad djecom Vlasenice 1992–1995, donosi, tj. dokumentuje ubistva vlaseničke djece u periodu Agresije na Bosnu i Hercegovinu od strane srpskih oružanih snaga koje su okupirale čitav vlasenički prostor, koji su nastanjivali Bošnjaci. Knjiga obiluje dokazima svake vrste o počinjenim zločinima i zlodjelima: prilozima, fotografijama ubijene djece, odlukama o organizovanom istrebljenju ”muslimanskog življa” i uspostavljanju logora u kome su Bošnjaci mučeni, ubijani…  

Husejin Omerović ovom knjigom daje snažan prilog kulturi sjećanja Bošnjaka na dane Agresije i vrijeme izvršenja Genocida u Srebrenici pa je ovih dana u kontekstu programa obilježavanja srebreničkog ”inferna” organizovana promocija ove knjige u Tuzli.

Knjiga ima nekoliko tematskih cjelina: u prvom dijelu knjige govori se o političkim prilikama na teritoriji općine Vlasenica prije agresije i teorijsko-pravnom razmatranju položaja djece u takvim uslovima; drugi dio knjige dokumentuje zločine i razmjere ubistava vlaseničke djece te sudska procesuiranja za izvršene zločine, a jedan dio knjige odnosi se na ubistvo Melihe Durić, koje se desilo 11. jula 2001. godine, u danu kada je postavljen kamen-temeljac Memorijalnog centra u Potočarima. Ovaj strašni zločin jasnu je poslao poruku i povratnicima i onima koji su postavili kamen-temeljac. Da stvar bude gora, za ovaj počinjeni zločin, bez obzira na dokaze, niko nije bio procesuiran, tj. ”Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu je svojom Presudom oslobodilo optuženog Anđelka Mitrovića 18. maja 2004. godine i pravno zatvorilo ovaj slučaj”. Meliha Durić imala je samo 17 godina. Životna dob ubijene djece kreće se od prve do osamnaeste godine.

Knjigu Husejina Omerovića najiskrenije preporučujemo, a nekoliko je primjeraka ove knjige na policama naše biblioteke.

Najpopularnije