Hajrudin Ramadan, „Priče od kiše“, Mas media, Sarajevo, 2017.

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

 

 

Knjiga kratkih priča“ Priče od kiše“ Hajrudina Ramadana prvi put su objavljene neposredno nakon rata u izdanju Izdavačkog preduzeća Bosanska knjiga i izazavale su veliku pažnju publike. Tadašnja kritika je to djelo ocjenila pozitivnim. Ono što ove priče izdvaja od ostalih proznih djela i lirskih, ako hoćete, u to vrijeme je njezin potpuni otpor prema ondašnjoj književnoj produkciji, koja se borila sa preživljenim ratnim iskustvima. Otuda, ove su priče prepoznate kao originalne i bile su pravo „osvježenje“ u tom postratnom periodu u bosanskohercegovačkoj književnoj praksi.

Ramadan je majstor kratke forme. To pokazuje na mnogobrojnim primjerima u kojima možemo primijetiti efektna estetska rješenja poput onoga kada u opsadnom gradu Sarajevu bicikla postanu najdragocjenija prevozna sredstva, dragocjena u toj mjeri da im se da status živog bića. Ovo je priča u kojem bicikli raspravljaju sa svojim vlasnicima, u kojem biciklu postaju višenamjenski… Zapravo, u dijelu u kojem Ramadan bilježi opsadno stanje Sarajeva ovu knjigu čini „dokumentarnom“. Većim dijelom svog pripovijedanja Ramadan se koristi fantastičnim, podsjećajući u svojim prozama na Borgesa.

Knjiga sadrži 43 pripovijetke, kratke i efektne priče sa jakom kompozicijskom strukturom koje su siprepletene usmenom književnom tradicijom.

Koliki je interes za ovom knjigom bio dovoljno govori da je rasprodana, pa preprodana diljem Austrije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Također, knjiga je nagrađena 1997.godine na tradicionalnoj manifestaciji u Pazinu, Put u središte zemlje.

Knjiga Vas „čeka“ u Biblioteci.

Najpopularnije