Esnefa Smajlović-Muhić, “Majka Hatidža”, Tuzla, 2020.

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Knjiga ”Majka Hatidža”, autorice Esnefe Smajlović-Muhić, pismeni je trag  nastao iz duboke svijesti o onome što se dogodilo na prostorima Bosne i Hercegovine u godinama agresije na našu domovinu, s kulminacijom zla nad  bošnjačkim narodom u Srebrenici. Knjiga se tematski ponajviše  vezuje za Srebrenicu, Podrinje i lik jedne majke Bošnjakinje, kojoj su u Agresiji ubili dvojicu sinova i muža, vezuje se za njenu nesvakidašnju borbu i odlučnost. Riječ je o vanredno hrabroj i pravednoj ženi, rahmetli majci Hatidži, koja svoju bol nosi dostojanstveno i svojim ponašanjem i djelovanjem u društvenoj zajednici izaziva ogromno poštovanje i divljenje. Pozamašna knjiga ”Majka Hatidža”, sastavljena od oko pet stotina stranica, iako govori o teškim temama, čita se pitko i radoznalo. Naše saosjećanje s bolom majke Hatidže se pojačava sa svakom stranicom, posebno u onim dijelovima knjige kada autorica prikazuje majku Hatidžu kako se prisjeća svoje djece i svega što je doživjela s njima. Knjiga nam pomaže da shvatimo i bolje razumijevamo pozadinu mnogobrojnih događaja u proteklih 20 godina. No, spontano kroz tugu i bol majke Hatidže i njenu sudbinu mogu se naslutiti razmjere teških ožiljaka na duši i ostalih podrinjskih majki. Autorica je ozbiljno istraživala i prikupljala podatke i informacije iz različitih izvora; sve ono do čega je mogla doći, a da je to na bilo koji način bilo povezano s rahmetli majkom Hatidžom.

Mnogobrojne su teme kojih se dotakla autorica ove publikacije koja, između ostalog, ima dokumentarnu, humanističku, historijsku, odgojnu i edukativnu ulogu.

Čitalac će iz nje čitati ne samo o ličnosti majke Hatidže, koja je puna mudrosti, snage i dostojanstva, nego će kroz njen lik naučiti kako izgleda jedna ponosna bosanska muslimanka i šta je čini takvom kakva jeste.  Vjera i oslanjanje na Boga daje posebnu snagu i istrajnost hrabroj majci Hatidži – to je autorica kroz knjigu na razne načine uspjela suptilno prikazati.

Knjigu toplo preporučujemo za čitanje korisnicma naše Biblioteke, a u njenu vrijednost ćete se uvjeriti odmah nakon prvih poglavlja. Knjiga također sadrži i album najvažnijih fotografija rahmetli majke Hatidže, bosanske heroine.

Najpopularnije