Esma Kapetanović, Sirup za dobrotu, Specijalna biblioteka “Behram-beg” u Tuzli, 2021.

JU Specijalna biblioteka Behram-beg
Sirup za dobrotu je knjiga kratkih priča i predstavlja prvijenac autorice Esme Kapetanović. Knjiga se sastoji iz tri dijela: „Život priča“, „Život piše“ i „Priče za život“. Kao što se vidi iz ovih ciklusa, autorica Kapetanović se vraća pojmu pisanja kao onom od kojeg sve počinje, pod čijom su „kapom“ moguće sve priče – dječije, tužne i radosne. Esma Kapetanović je duže vrijeme od onih autorica koji su svoj talenat potvrdili na raznim književnim konkursima tako da je ova knjiga kratkih priča logičan slijed njezinog autorskog rada – knjiga predstavlja sve što je do sada Esma Kapetanović napisala.
Ove priče mogu čitati i stariji i mlađi, ovo su priče koje nas podsjećaju na djetinjstvo, dobrotu, tugu i radost… Posebno je trebaju čitati mlađi, jer autorica ih poziva da svoju kreaciju ispune, da daju mašti na volju i da to podijele s drugima. Među bitnijim pričama je „Biblioteka“ u kojoj nas autorica podsjeća na važnost čitanja, na bitnu ulogu biblioteka u našim životima te onaj koji čita ima priliku postati piscem. Drugu priču koju preporučujemo je „Ispod očevog Montgomery mantila“, kojom se otvara ova knjiga priča i koja nas podsjeća na ljubav, na očevu zaštitu i vrijeme kad smo djeca bili. Pouka ove priče je da budemo sretni.
Mnogo je odličnih priča u ovoj knjizi a o svim tim pričama nećemo više pisati nego iskreno preporučiti ovu knjigu za čitanje, koju imate u našoj Biblioteci. A naša je Biblioteka izdavač ove sjajne knjige kratkih, prije svega, dječijih priča.

Najpopularnije