Direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica posjetio Biblioteku ”Behram-beg”

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini dana 31. 03. 2022. godine gospodin Sakib Pleh s delegacijom (dr. Adnan Busuladžić, mr. Omer Begović, Šemso Cerić, Šefko Vranešić) je posjetio našu biblioteku i tom je prilikom Biblioteci ”Behram-beg” darovano sedamdeset dva zvučna zapisa (CDMP3  i Daisy format) na kojima su pohranjene lektire kako naših pisaca tako i stranih od kojih izdvajamo: Bisera Alikadić (”Kraljica iz dovrišta”), Hans Christian Andersen (”Bajke i priče”), Ivo Andrić (”Aska i vuk”), Pearl Buck (”Veliki talas”), Carlo Collodi (”Pinokio”) Alija H. Dubočanin (”Lađarski put”), Wilhelm i Jacob Grimm (”Bajke”), Šimo Ešić (”Vrelo ljepote”), Nedžad Ibrišimović (”Nepoznati ljudi”), Alija Isaković (”Lijeve priče”), Nasiha Kapidžić-Hadžić (”Maskenbal u šumi”), David Salinger (”Lovac u žitu”), Ćamil Sijarić (”Nevakat”), Wiliam Šekspir (”Romeo i Julija”), Oscar Wilde (”Sretni kraljevi i druge bajke”) i mnogi drugi lektirni autori. Ovi zvučni zapisi namijenjeni su, prije svega, za slijepa i slabovidna lica, ali su na raspolaganju i drugim korisnicima.

 

Ova posjeta, pored ove značajne donacije, kojom razvijamo naše bibliotečke usluge, predstavlja i početak saradnje ovih dviju institucija. Direktor Sakib Pleh je istakao zadovoljstvo onim što je vidio u našoj biblioteci i iskazao spremnost na dalju saradnju. Direktor Pleh, između ostalog, izjavio je sljedeće: ”Mi, kao biblioteka, imamo zaista važnu ulogu i napravimo po stotinu naslova za njih (slijepa i slabovidna lica) jer znamo da je njima ”knjiga” jedini prozor u svijet… Svaka nova biblioteka koja iskaže želju i volju da ima naše naslove mi im stojimo na raspolaganju.” Također, direktor Pleh je iskazao zahvalnost Enisi Žunić, koja je bila inicijator ove posjete i saradnje.

Gospođa Žunić je istakla jako dobru saradnju s Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini te zaključila da su ovakve donacije jako bitne za populaciju, kojoj su namijenjeni ovi zvučni zapisi. ”Pozivam građanstvo, studente i učenike, da dođu i da se služe ovim”, ističe gospođa Žunić. Direktor Biblioteke ”Behram-beg” iskoristio je priliku i zahvalio se na ovoj donaciji koja je jako bitna ”za lica kojima su ovi zvučni zapisi namijenjeni, ali i drugima”, ističe direktor Muratović. Također, direktor Muratović iskoristio je priliku i zahvalio se Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini, na čelu s direktorom Sakibom Plehom, na početku ove saradnje, a posebno se zahvalio bivšoj direktorici Narodne i univerzitetske biblioteke ”Derviš Sušić” Tuzla, gopođi Enisi Žunić, na današnjoj inicijativi i saradnji.

Koristimo priliku i zahvaljujemo na ovoj vrijednoj donaciji Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini te pozivamo naše članove, i one koji to još nisu postali, da se učlane i koriste se, između ostalog, i ovim zvučnim zapisima.

Najpopularnije