Centralni program ”11. juli u Tuzli”

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Sinoć je na Trgu slobode, uoči 11. jula 2022. godine, održan centralni program ”11. juli u Tuzli”,  kojim se obilježava 27-godišnjica genocida u Srebrenici.

U programu su učestvovali članovi hora Gazi Turali-beg iz Tuzle, mektepski hor džemata Solina i Ajla Hasanefendić. Naratori su bili glumci Narodnog pozorišta Tuzla Luka Spasojević i Irfan Kasumović. Repertoar je bio prilagođen trajnom sjećanju na bosanske šehide i žrtve genocida nad muslimanima Bošnjacima u Srebrenici, Podrinju i cijeloj Bosni i Hercegovini. Program je završen izvedbom Srebreničkog inferna.

U ime organizatora prisutnima se obratio glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, koji se zahvalio svima koji su uzeli učešće tokom programa ”11. juli u Tuzli”, i istakao ogromnu važnost da se o Srebrenici govori sve vrijeme – ne samo tokom mjeseca jula, kada je 1995. godine počinjen genocid, nego i tokom čitave godine.

Organizatori programa ”11. juli u Tuzli” su: Medžlis Islamske zajednice Tuzla u saradnji s Bibliotekom ”Behram-beg” u Tuzli, Narodnim pozorištem Tuzla, Institutom za društvena i religijska istraživanja u Tuzli, Koordinacijom boračkih udruženja Grada Tuzle i Bošnjačkom zajednicom kulture ”Preporod” Tuzla.

Pored centralnog programa ”11. juli u Tuzli”, održana je projekcija filma ”Usporeni genocid – što no nema sa Drine vedrine” autora Avde Husejnovića, promocija knjiga na temu Srebrenice (koju je finansijski podržala Fondacija ”Mulalić” iz Sarajeva): ”Ja, haški svjedok” autora Nedžada Avdić i ”Majka Hatidža” autorice Esnefe Smajlović-Muhić te Izložba povodom trideset godina šehadeta Mustafe-ef. Mujkanovića, koju su priredili Emir Šečić i Meho Manjgo.

Program je realiziran uz podršku Muftijstva tuzlanskog i Grada Tuzle.

Najpopularnije