Časovi kreativnog pisanja u Biblioteci

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Povodom mjeseca knjige u Biblioteci ”Behram-beg” od 23. do 25. oktobra 2023. godine održani su časovi kreativnog pisanja s učenicima Srednje medicinske škole Tuzla. Ovim časovima prisustvovali su učenici iz različitih razreda s naglaskom na one učenike koji su već pokazali određeni afinitet prema pisanju.

Radionice je održao Sead Husić, književnik i bibliotekar, koji je u ovim kratkim, ali izuzetno vrijednim časovima, pokazao neke osnovne tehnike čitanja i pisanja. Naime, učenici su mogli da nauče malo više o kreativnom pisanju: šta je kreativno pisanje i zašto je ono bitno? Na tom tragu učenici su upoznati s različitim književnim formama (zašto neki tekst smatramo književnim, a neki drugi ne, kakve su razlike između poezije i proze, zašto je pogrešna i estetski neutemeljena fraza ”šta je pisac htio reći” – samo su neke od tema i motiva o kojima se govorilo na ovim časovima).

Budući da su ovi časovi namijenjeni učenicima, tako su u kratkim crtama bili isplanirani i realizirani, a učenici su, također, aktivno učestvovali u ovim razgovorima. Govoreći svoje stihove i tumačeći ih, postignut je cilj – učenici su iz druge perspektive upoznati s čitanjem i pisanjem te su shvatili da je, između ostalog, pogrešna fraza da je sve napisano, jer i oni, kako su potcrtali, pišu o svom iskustvu.

Voditelj radionica Sead Husić afirmisani je književnik, s nekoliko objavljenih knjiga poezije, proze i književnih studija te je prevođen na nekoliko svjetskih jezika.

 

Najpopularnije