Bajramski egleni: Hadžem Hajdarević govorio o bajramima u našoj književnosti

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Manifestacija “Bajramluci”, kojom je osam institucija i organizacija iz Tuzlanskog kantona obilježilo 30 ramazanskih bajrama u nezavisnoj Bosni i Hercegovini, završena je sinoć ”Bajramskim eglenima” – tribina koja je tematizirala  bajrame u bosanskohercegovačkoj i bošnjačkoj  književnosti.

Na tribini je govorio Hadžem Hajdarević, pisac i publicist, a događaj je moderirao Sead Husić, pisac i uposlenik JU Specijalna biblioteka ”Behram-beg” u Tuzli. Ovom prilikom Hadžem Hajdarević je istakao zadovoljstvo što se na ovakav način govori o bajramu u našoj kulturi, tradiciji i književnosti, te je prisutne počastio lijepom besjedom o značenju bajrama kako u njegovom životu tako i na književnim primjerima.

Tribina će u cijelosti biti emitovana u programu Radio-televizije Tuzlanskog kantona u narednom periodu.

Nakon tribine, za sve goste, kao što je to bilo i prvog dana manifestacije, organizovano je druženje uz tradicionalne bajramske poslastice i kahvu.

Podsjećamo, u organizaciji ove manifestacije učestvovali su, pored Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona, kao nosioca aktivnosti, i BZK ”Preporod”, Vijeće bošnjačkih intelektualaca RO Tuzla, MDD Merhamet RO Tuzla, Medžlis islamske zajednice Tuzla, Behram-begova medresa u Tuzli, Specijalna biblioteka ”Behram-beg” u Tuzli i Institut za društvena i religijska istraživanja u Tuzli.

Najpopularnije