Bajramluci u Tuzli / Program obilježavanja

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, kao nosilac glavnih aktivnosti,  sa još sedam partnerskih institucija i organizacija, među kojima je i Biblioteka ”Behram-beg” u Tuzli, 4. i 5. maja 2022. godine priređuje prigodan bajramski program Bajramluci, kojim će se obilježiti jubilej 30 bajrama u nezavisnoj Bosni i Hercegovini.

Centralni dio programa je Svečani bajramski koncert, koji će biti održan u srijedu 4. maja u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog  kantona u Tuzli sa početkom u 19:30 sati.

U programu koncerta nastupit će: Nedžad Salković, Hor Behram-begove medrese, Senija Berberović, Jasmina Kasumović, hafizi Sead i Mirsad Mrahorović, Imran Čokić, te glumci Irfan Kasumović, Faruk Uščuplić i Hazim Mujčinović.

Isti dan će u galerijskom prostoru BKC-a ovim povodom biti postavljene dvije izložbe. BZK ”Preporod” će se predstaviti izložbom bošnjačke pobožne poezije, a Behram-begova medresa radovima svojih učenika.

Nakon koncerta u galeriji BKC-a bit će organizovano bajramsko druženje zvanica, gostiju, učesnika, posjetitelja i organizatora, uz kahvu i tradicionalne poslastice iz bosanske kuhinje.

Manifestacija se završava u četvrtak 5. maja, kada će u Plavoj sali BKC-a u Tuzli sa početkom u 18:00 sati biti održani Bajramski egleni u kojima će o bajramima u bh. književnosti govoriti Hadžem Hajdarević, pisac i publicist, a događaj će moderirati Sead Husić, pisac i uposlenik JU Specijalna biblioteka ”Behram-beg” u Tuzli.

Ulaz na sve je događaje slobodan, a pokrovitelj manifestacije je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Najpopularnije