”Bajramluci” u Tuzli 4. i 5. maja 2022. godine

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, zajedno sa još sedam partnerskih institucija i organizacija, 4. i 5. maja 2022. godine priređuje prigodan bajramski program ”Bajramluci”, kojim će se obilježiti jubilej 30 bajrama u nezavisnoj Bosni i Hercegovini.

U organizaciji ove manifestacije učestvuju, pored Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona, kao nosioca aktivnosti, sljedeće institucije: BZK ”Preporod”, Vijeće bošnjačkih intelektualaca RO Tuzla, MDD ”Merhamet” RC Tuzla, Medžlis islamske zajednice Tuzla, Behram-begova medresa u Tuzli, Specijalna biblioteka ”Behram-beg” u Tuzli i Institut za društvena i religijska istraživanja u Tuzli.

„Sa svim organizacijama, koje su dale doprinos u realizaciji ovog programa, BKC ima potpisane protokole o saradnji, a ovo je prvi put da zajednički, u ovom broju i kapacitetu, učestvujemo na jednom projektu. Želja nam je da publici, koja će nam se pridružiti u ova dva dana, kroz programe i umjetnički izraz prikažemo sve ono što bajrami nose sa sobom, od duhovnog do tradicionalnog“, istakao je na današnjoj press-konferenciji Benjamin Bajrektarević, v. d. direktora Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona.

Centralni dio programa je Svečani bajramski koncert, koji će biti održan u srijedu 4. maja u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli sa početkom u 19:30 sati. Koncert će direktno prenositi Radio televizija Tuzlanskog kantona.

U koncertnom programu nastupit će: Nedžad Salković, Hor Behram-begove medrese, Hor Gazi Turali-beg, Senija Berberović, Jasmina Kasumović, hafizi Sead i Mirsad Mrahorović, Imran Čokić, te glumci Irfan Kasumović, Faruk Uščuplić i Hazim Mujčinović.

Isti dan će u galerijskom prostoru BKC-a biti postavljene dvije izložbe. BZK ”Preporod” predstavit će se izložbom ”Ramazanije”, koja obuhvata izbor od 30 antologijskih pjesama iz bošnjačkog pobožnog pjesništva.

„Radi se o Preporodovoj izložbi koja simbolično svakom pjesmom obilježava jedan dan mjeseca ramazana i siguran sam da će se odlično uklopiti u poruku koju šaljemo kroz ovaj program. Izložbu su priredili magistar filozofije Mak Tanović i magistar književnosti naroda BiH Elmir Spahić. Likovni aspekt je realizirala umjetnica Alisa Teletović, a publika u ovom dijelu BiH će je ovom prilikom moći prvi put vidjeti“, istakao je Almir Omerčević, predstavnik zajednice općinskih društava BZK ”Preporod” Tuzlanskog kantona.

Behram-begova medresa će izložiti likovne radove svojih učenika, polaznika likovno-kaligrafske sekcije.

„Medresa je redovni učesnik bajramskih programa što kroz svoje, što kroz aktivnosti Muftijstva tuzlanskog, a veliko nam je zadovoljstvo što smo prepoznati i kao partner u jednom ovakvom programu. Ovom prilikom ćemo se predstaviti izvedbama našeg hora i kaligrafskim radovima naših učenika“, rekao je Nedžad Vehabović, profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Nakon svečanog koncerta u galeriji BKC-a bit će organizovano bajramsko druženje zvanica, gostiju, učesnika, posjetitelja i organizatora, uz kahvu i tradicionalne poslastice iz bosanske kuhinje.

Manifestacija se završava u četvrtak 5. maja, kada će u Plavoj sali BKC-a Tuzla sa početkom u 18:00 sati biti održani Bajramski egleni, tribina na kojoj će o bajramima u bh. književnosti govoriti Hadžem Hajdarević, pisac i publicist, a događaj će moderirati Sead Husić, pisac i uposlenik JU Specijalna biblioteka ”Behram-beg” u Tuzli.

Ulaz na sve je događaje slobodan! Pokrovitelj manifestacije je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

 

Najpopularnije