Astrid Lindgren, ”Pipi Duga Čarapa”

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

U ovom Lektirnom četvrtku predstavljamo nadaleko poznatu i svima nama dragu Pipi Dugu Čarapu. Ovo je knjiga koju ne bismo, možda, trebali žanrovski svoditi samo na jedno, jer je ona više od toga: i priča i ”bajka” i roman i pripovijetka, ali prije svega ovo je Pipi o kojoj znamo sve i na čiji spomen nam dolaze razne njezine maštarije i ”ludorije”, koje je Pipi u svom neobičnom razumijevanju svijeta činila.

Dakle, ”Pipi Duga Čarapa” je knjiga koja je odmah po objavljivanju bila prevedena na mnoge evropske i svjetske jezike, interes za ovu knjigu je bio nesvakidašnji, što nas nimalo ne čudi, jer i danas Pipi je asocijacija za dobru dječiju književnost, u kojoj teče priča kao na filmskoj traci: smjenjuje se maštarije i djetinjarije… Ali, da bismo zaista saznali šta se to dešava u Pipinovcu, ovu ćemo knjigu prve prilike pročitati: oni koji nisu, pročitat će je prvi put; oni koji jesu, opet će je čitati i osjećati zadovoljstvo prvog čitanja.

Ako se pitamo zašto Pipi sada, dovoljno je okrenuti se sebi i proljeću koje dolazi – sve nas pomalo podsjeća na Pipinovac, igru i maštariju.

Najpopularnije