Aleksandar Hemon – ”Pitanje Bruna”

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Prvi majski, a peti po redu, lektirni četvrtak počinjemo knjigom kratkih priča bosansko-američkog pisca Aleksandra Hemona pod naslovom Pitanje Bruna. Prvi put objavljena 2000. godine na engleskom jeziku, doživljava takav uspjeh da je Hemon postao naš najcjenjeniji savremeni pisac na Zapadu. Nakon engleskog Hemon je preveo svoju knjigu i na bosanski.

O svojoj poziciji pisca između dva jezika i dviju kultura Hemon kaže: „Moja pozicija, tako, nije definisana nacionalnim kulturnim sistemima, koji vole da imaju čvrste i nepremostive granice. Ja sam između kultura, što nije prazan prostor, nego prostor preklapanja, gdje se dešavaju čudne i nepredvidive stvari, gdje se miješaju udaljena iskustva i stvaraju novi, fluidniji identiteti. Moja odgovornost nije odgovornost nacionalnog književnika, nego odgovornost javne ličnosti koja učestvuje u demokratskoj, nehijerarhijskoj razmjeni mišljenja i informacija. Prostor te razmjene je globalan i uključuje kako bosansku tako i američku javnost. Kao profesionalni pisac mogu biti most između različitih kultura, dok bi kao nacionalni književnik bio samo taraba.“

Ova Hemonova zbirka problematizira Drugost, kao mjesto konstruiranja subjekta. U tom smislu zbirka problematizira ona mjesta o kojima se u javnosti često ne govori ili gotovo nikad.

Na sljedećem linku pogledajte videozapis o ovoj knjizi o kojoj govore savremeni teoretičari i profesori književnosti:

Najpopularnije