Admir Muratović novi direktor biblioteke „Behram-beg“ u Tuzli

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Muftiju tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića, 10. oktobra ove godine, posjetili su članovi Upravnog odbora Javne ustanove Specijalna biblioteka „Behram-beg“ i direktor biblioteke Admir Muratović.

JU Specijalna biblioteka „Behram-beg“ Tuzla je počela sa radom 1993. godine, a njen fond čine orijentalna zbirka, zbirka na bosanskome jeziku i zbirka arhivske građe.

Povod za susret muftije Fazlovića sa članovima Upravnog odbora je nedavno imenovanje direktora ove ustanove Admira Muratovića. Prijemu su prisustvovali i pomoćnici muftije tuzlanskog Sead Seljubac i Muamer Zukić.

Muftija Fazlović je direktoru Muratoviću čestitao imenovanje, te je naglasio važnost rada i djelovanja naših biblioteka kao važnih ustanova za razvoj i misiju Islamske zajednice.

Članovi Upravnog odbora Muhamed Hasanspahić, Izet Numanović i Emina Hatunić su iskazali svoju punu podršku i opredjeljenje da se i u narednom periodu posveti pažnja unaprjeđenju rada biblioteke, a za što je veoma važna podrška njenih osnivača Islamske zajednice i Vlade Tuzlanskog kantona.

Direktor Muratović Admir je završio Behram-begovu medresu u Tuzli 2000. godine, a studije na Odsjeku za orijentalnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu završio je 2005. godine. Zvanje magistra humanističkih nauka iz oblasti lingvistike stekao je 2012. godine na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Prevodilac je i koprevodilac brojnih radova i nekoliko knjiga s turskog i arapskog jezika. Stručni savjetnik saradnik je za arapski i turski jezik pri Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona. Od 2005. g. zaposlen je u Behram-begovoj medresi kao profesor arapskog jezika. Student je trećeg ciklusa studija iz oblasti lingvistike na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Oženjen je i otac je dvoje djece.

Istog dana, muftija Fazlović se susreo i sa dosadašnjom direktoricom biblioteke Elmedinom Ćetin. Muftija se zahvalio gospođi Ćetin na dugogodišnjem predanom radu u ovoj biblioteci, te njenom nesebičnom zalaganju za unaprjeđenje ustanove u kojoj se čuva i dijeli znanje pohranjeno u knjigama.

jusbbbm 2

Najpopularnije