2. april – Svjetski dan autizma

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

 

Na osnovu Rezolucije iz 2007. godine Ujedinjene nacije su 2. april proglasile Svjetskim danom autizma. Autizam je razvojni poremećaj ljudskog mozga kod kojega se prvi znaci vide još u ranom djetinjstvu. Glavne karakteristike autizma su:

  • slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija,
  • ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja.

Autizam je naša svakodnevnica. Često vidimo djecu s ovakvim problemima. Ono što je neophodno da učinimo je da što više govorimo o tome u našem društvu kako bismo razvili osjećaj za isti i kako bismo djeci i njihovim roditeljima dali apsolutnu podršku. Situacija koja nas je zadesila danas (korona virus) obavezuje nas da se što više posvetimo problemima s kojim se susrećemo. Stoga, kako stručnjaci ističu, sva djeca sa autizmom mogu da uče, a roditelji su prvi prirodni učitelji svom djetetu. Učenje samopomoći i sticanje osnovnih navika je od velike važnosti za razvoj djeteta sa autizmom.

Ponukani empatijom i željom da što više govorimo o onima čiji se glas teže čuje, predstavljamo vam rad učenice Aylin Ćetin iz Osnovne škole ”Sjenjak” Tuzla. U pitanju je ruža na kojoj je poruka: „Ja volim nekoga sa autizmom!“

Najpopularnije