”11. juli u Tuzli”

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Centralni program manifestacije ”11. juli u Tuzli” u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i suorganizaciji Specijalne biblioteke ”Behram-beg”, Instituta za društvena i religijska istraživanja, Koordinacije boračkih organizacija Grada Tuzle, Narodnog pozorišta Tuzla, BZK ”Preporod” Tuzla i Centra za multidisciplinarna istraživanja održan je u ponedjeljak, 10. jula 2023. godine na Trgu slobode.

Tradicionalno se uoči Dana sjećanja na genocid u Srebrenici i kolektivne dženaze u Potočarima, iz najuže gradske jezgre Tuzle, pošalje poruka sjećanja na počinjeni genocid, mučki ubijene Bošnjake Srebrenice i Podrinja i još jednom potcrta da genocid nije i neće biti zaboravljen, niti će istina o njemu nestati.

Program, koji je pažljivo osmišljen i koji je uključivao autentične fragmente događaja iz jula 1995. godine izveli su glumci Narodnog pozorišta Tuzla. Nekoliko ilahija i kasida izveli su članovi Hora ”Gazi Turali-beg” i Hora Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, te interpretatorka ilahija Hasreta Muratović.

Program ”11. juli u Tuzli” se realizovao uz podršku Muftijstva tuzlanskog i Grada Tuzle.

 

 

Najpopularnije