U Tuzli promovirana knjiga “Putem smrti do slobode Hasana Mehmedovića”

Dana 09. 07. 2019. godine u Plavoj sali BKC Tuzla, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i Biblioteke ”Behram-beg” u Tuzli, promovirana je knjiga ”Putem smrti do slobode Hasana Mehmedovića” autora Suvada Ćehića. Knjiga predstavlja svjedočenje Hasana Mehmedovića koji je preživio Genocid u Srebrenici; koji je proveo 80 dana u šumama prije negoli se domogao slobode. Osim Hasanovih svjedočenja, u knjizi su i kazivanja nekolicine drugih koji su ”Putem smrti” došli do slobode, među kojima su: Muhzin Džile Omerović, Mirza Bašić, Adem Bašić, Hamed Omerović, Jusuf Jašić, i dr.

Na promociji su govorili: Husein-ef. Velić, glavni imam Medžlisa IZ Prijedor   ̶  urednik knjige, Murat Hurtić, šef Ureda TK Instituta za traženje nestalih osoba BiH, Suvad Ćehić, autor.

Autor je tokom rata bio zatočenik agresorskih koncentracionih logora Keraterm i Trnopolje, pa mu je ova tematika itekako poznata. Rođen je 20. oktobra 1958. godine u Biljanima/Ćehići, općina Ključ. Njegova djela prevođena su na francuski i njemački jezik. Živi i radi u Njemačkoj.

Promociju je moderirao Esmir-ef. Hasanović.

Prisutnim su se, osim promotora, veoma emotivno obratili i Mirza Bašić koji je sa 14 godina iz Srebrenice kroz šume došao na slobodnu teritoriju te Hasan Mehmedović, glavni akter promovirane knjige.

U ime organizatora svim učesnicima promocije selame i riječi zahvale uputio je prof. dr. Amir Karić, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Tuzla.

Najpopularnije