U Tuzli promovirana knjiga “Iz savremenih književnosti – Apriorna čitanja”

Dana 20. 10. 2020. godine u Plavoj sali BKC-a Tuzla, u organizaciji Biblioteke ”Behram-beg”, Arhiva Tuzlanskog kantona i Instituta za društvena i religijska istraživanja, promovirana je knjiga ”Iz savremenih književnosti – Apriorna čitanja”, autora Seada Husića. Osim autora o knjizi su govorili prof. dr. Mirsad Kunić i dr. sci. Melida Travančić.

Izdavač knjige je Biblioteka ”Behram-beg”, a njeno štampanje podržala je Fondacija za izdavaštvo Sarajevo. Knjiga tretira savremenu bosanskohercegovačku književnost – književna djela koja su nastala u posljednjih 10-ak godina na području naše domovine. Osim toga autor je u knjizi predstavio i nekoliko književnih poduhvata nastalih izvan Bosne i Hercegovine.

U ime organizatora selame, zahvalnost i dobrodošlicu prisutnima je uputio direktor Biblioteke Admir Muratović. Direktor je ovom prilikom uručio Vakufnamu gospodinu Besimu Smajloviću koji je zajedno sa svojim bratom Nedimom Smailovićem, iz ostavštine njihovog oca rahmetli dr. Ismeta Smailovića, istaknutog bosanskohercegovačkog lingviste, Biblioteci darovao 870 knjiga, časopisa, brošura, seperata i sl. iz oblasti lingvistike, književnosti, historije itd.

Promociju je moderirao Emir Šečić, sekretar Instituta, a muzičkim izvedbama na klavijaturi cjelokupni program uljepšao je Jusuf Mehmedćehajić, učenik Behram-begove medrese u Tuzli.

I ovaj događaj organiziran je  u okviru programa obilježavanja oktobra – Mjeseca knjige čime se nastoji promovisati važnost knjige u kontekstu izvora znanja za koji ne postoji alternativa, njene uloge u obrazovanju i svakodnevnom životu, općenito.

Najpopularnije