Predškolska ustanova Aladin u posjeti Biblioteci “Behram-beg”

U petak, 28. januara 2022. godine, mališani predškolskog uzrasta grupe „Nur“ sa svojom pedagogicom Selmom Kikanović i učiteljicama Asimom Hodžić i Selmom Softić posjetili su Biblioteku ”Behram-beg”. U sklopu svojih redovnih organiziranih  posjeta javnim  kulturnim i obrazovnim institucijama, ovaj put vrijedne učiteljice su odlučile da svoje mališane povedu u carstvo knjiga – biblioteku. Budući da je ovo grupa mališana predškolskog uzrasta i da uskoro sjedaju u školsku klupe, posjeta instituciji ovakvoga tipa od posebne je važnosti.

Najmlađe goste i učiteljice primio je dikrektor Biblioteke mr. Admir Muratović,  uputio je riječi dobrodošlice i zahvalio na ukazanom povjerenju. Direktor je istakao važnost ovakvih posjeta i saradnje, značaj čitanja od najranije dobi i pozvao mališane da postanu naši redovni korisnici.

Vrijedno osoblje Biblioteke je svojim najmlađim posjetiocima na zabavan i interesantan način pokazalo Bibiloteku,  ukazavši  na njenu funkciju i svrhu kao ustanove kulture,  ali i važnost čitanja. Mališani su uživali u razgledanju knjiga, velikih i malih,  starih i novih, a posebno su se veselili šarenim i lijepim slikovnicama iz Dječije zbirke naše Biblioteke. Također su imali priliku da vide kako se knjige fizički obrađuju, kako se upisuje signatura, piše kartica i druge stvari vezane za fizičku obradu knjiga. Mališani su bili očarani mnoštvom knjiga, naročito onim najstarijim koje se nalaze u našem bogatom bibliotečkom fondu.

Nama je bila iznimna čast i veliko zadovoljstvo ugostiti naše najmlađe sugrađane i ukazati im na važnost  čitanja, druženja s knjigom i posjete biblioteci. Upoznavanje s knjigom od najranije dobi iznimno je važno. Čitanje obogaćuje djetetov rječnik,  uvodi ga u svijet mašte i pomaže u razvoju govornih sposobnosti. Naročito je važno u ovom digitalnom vremenu kada je dostupnost interneta i raznih sadržaja dominantna.

Ovu dragu posjetu zaključili smo čitanjem jedne lijepe slikovnice „Medin rođendan“,  naše bosanskohercegovačke dječije spisateljice Zehre Hubijar. U nadi da smo uspjeli  pobuditi želju za kontinuiranom posjetom bibiloteci i čitanjem, radujemo se novim posjetama dragih gostiju iz Predškolske ustanove Aladin.

Najpopularnije