Jusuf Džafić, „Allahov poslanik i njegova porodica – ehli-bejt“, Medžlis Islamske zajednice, Tuzla, 2018.

Jusuf Džafić, „Allahov poslanik i njegova porodica – ehli-bejt“, Medžlis Islamske zajednice, Tuzla, 2018.

Knjiga Jusufa Džafića o Allahovom poslaniku i njegovoj porodici spada u red onih knjiga koje su nama jako potrebne. Naime, u našoj vjerskoj kulturnoj prošlosti kroz formu, prije svega, mevluda njegovala se uspomena na Poslanika i njegovu porodicu, ali se nije puno u akademskom životu pisalo o tome. Gotovo pa nikako. Otuda, recenzent ove knjige dr. Mensur Valjevac veli da se ovom knjigom popunjava ta praznina u našoj islamskoj literaturi na bosanskom jeziku i da je ovo do sada najobuhvatnija knjiga na našem prostoru o Poslanikovoj porodici. Najveći broj tekstova koji su se bavili Poslanikovom porodicom kod nas odnosili su se na najužu Poslanikovu porodicu. Za razliku od pomenutoga, kako to primjećuje drugi recenzent ove knjige Kadrija Murić, ovdje imamo dosta širi pristup što ovu knjigu čini jedinstvenim djelom o ovoj temi.

Knjigu, pored autorovog predgovora, sačinjavaju sljedeća poglavlja: Uvodno poglavlje, Sira Allahovog Poslanika, a. s, Muškarci ehli-bejta, Žene ehli-bejta, Zaključak. Kao što se vidi, posebno poglavlje je o poslaniku Muhammedu pa tek onda o članovima njegove porodice, i muškim i ženskim. Pored svakog člana date su kratke informacije o mjestu rođenja, smrti, o roditeljima i najužoj porodici. Navedene su odlike prema kojima je ta osoba bila prepoznatljiva u svom vremenu. Obrađeno je u ovom djelu 79 članova.

Ovo je, zaista, knjiga na koju će se budući istraživači islamske literature na bosanskom jeziku pozivati. Ovo je knjiga koja će, također, naići na veliki prijem i razumijevanje kod naših ljudi, jer je ovo prvi put da se ovako sveobuhvatan tekst o Poslanikovoj porodici pojavljuje kod nas. Dovoljno je napomenuti da je autor koristio 443 izvora da bi napisao ovu knjigu, koja ima 413 stranica. I sama promocija, koja je održana 19. septembra ove godine u Kulturno-obrazovnom centru Tušanj u Tuzli, to potvrđuje. Organizaciju ove knjige potpisuje Medžlis Islamske zajednice Tuzla, JU Specijalna biblioteka “Behram-beg” u Tuzli i Institut za društvena i religijska istraživanja.

Ovo je knjiga za Vas!

Najpopularnije