JU Specijalna biblioteka “Behram-beg” priznanje “Čitalac godine” uručila Izudinu Smajiću

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Svečanost na kojoj je uručeno priznanje “Čitalac godine” održana je 12. januara  u JU Specijalna biblioteka “Behram-beg” u Tuzli. Priznanje je dobio Izudin Smajić, profesor islamske vjeronauke koji je, otkako je član Biblioteke, pročitao je 170 knjiga.
“Ne ograničavam se na neku posebnu literaturu. Naravno, čitam ono što je neophodno za moju profesiju kojom se bavim, ali čitam i romane za opuštanje, volim knjige iz psihologije. Meni je žao što sam ja taj koji je dobio ovo priznanje a ne neko od učenika i studenata koji sigurno imaju više vremena za čitanje i što to svoje slobodno vrijeme, za kojim će kasnije žaliti, ne provode čitajući knjige i na taj način, obogaćuju svoje znanje, uzimaju to bogatstvo koje knjige nude i uče na iskustvu drugih ljudi kupeći njihovu mudrost,“ kaže Smajić.

Ovo je prva godina u kojoj se dodjeljuje ovo priznanje, a takva praksa će biti nastavljena i narednih godina.

“Napravili smo detaljnu analizu koliko je ko od naših članova pročitao knjiga, zadužio i koristio nešto od literature iz naše biblioteke. Obzirom da je ovo prva godina u kojoj mi dodjeljujemo ovo priznanje, rukovodili smo se i proteklom ali i pređašnjim godinama. Nadam se da će i ova dodjela priznanja poticajno djelovati i na ostale naše članove, a i na sve one koji nisu naši članovi da dođu i postanu članovi, da čitaju knjige iz naše Biblioteke i da koriste sve ostala sadržaje koje nudi ona nudi” kazao je Admir Muratović, direktor Biblioteke.

On je istakao da Biblioteka ima oko 17.000 knjiga od čega su oko 3.000 knjiga na orijentalnim jezicima, osmanskom, turskom, perzijskom i arapskom jeziku, što čini Orijentalnu zbirku koju posjeduje ova Biblioteka.

Najpopularnije