Hišam al-‘Awadi, Muhammed, s.a.v.s: Kako te može učiniti izvanrednim, Udruženje građana “Multi”, Tuzla 2021.

Knjiga Muhammed ﷺ: kako te može učiniti izvanrednim, pitko je i lahko razumljivo štivo prvenstveno namijenjeno širokim narodnim masama i potrebama užurbanog stila življenja. Međutim, najveća draž ove knjige jeste u tome što autor životne faze Poslanika ﷺ, od djetinjstva, mladalaštva pa do zrele dobi i faze poslanstva, promatra i prezentira iz perspektive i na način na koji većina muslimana nikad nije promatrala život Muhammedaﷺ.

Iako muslimani svakodnevno u molitvama potvrđuju da je Muhammed ﷺ Allahov sluga i Allahov poslanik, a i sam Poslanik ﷺ je nekoliko puta s prijekorom naglasio da ga ne hvališu iznad ostalih poslanika i nerijetko isticao svoju ljudsku stranu, pretjeran i nerijetko formalistički iskazi dubokog poštovanja Muhammeda ﷺ odveo je muslimanske mase u sasvim drugu krajnost. Formalistički iskaz vjere i dubokog poštovanja koji već stoljećima živi među muslimanskim masama, od Kur’ana je načinio svetu knjigu koja se čita mrtvima, a od pečatnog Poslanika osobu kojoj se divimo, bez da se možemo identificirati s njegovim životom. Uslijed takvog ogoljenog formalizma, njegova ličnost postala nam je sablasno strana i izrazito uskogrudno i neskladno interpretirana. Potpuno je zasjenjena njegova ljudska priroda, a ipak, dvije trećine svoga života Muhammed ﷺ je bio dječak, mladić i odrasli muškarac, pa tek onda Poslanik.

Dakako da je njegova najbitnija i najistaknutija strana poslanička, sasvim razumljivo, ali, shodno kur’anskom iskazu da je “zaista, najljepše ćudi”, tek nakon sagledavanja njegovog cjelokupnog života možemo osjetiti puninu njegove životne misije i njegov život poistovijetiti s našim svakodnevnim životnim izazovima.

Dr. Hišam al-‘Avadi čitaocima približava Muhammeda ﷺ tako da osjete bliskost, ne samo s njim, već i s njegovom porodicom i okruženjem u kojem je stasao, crpeći poruke i pouke iz fragmenata njegovog života, dajući naputke kako da uz Muhammeda ﷺ budemo izvanredni.

Muhammed ﷺ: kako te može učiniti izvanrednim, knjiga je koja čitaoce ne ostavlja ravnodušnim i nakon čijeg čitanja na život Muhammeda ﷺ nećete gledati istim očima, a upravo to i jeste bila namjera autora, kao i njenog prijevoda na bosanski jezik.

“Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onome svijetu.” (al-Qur’an, 33:21).

Knjigu je, prijevodom s engleskog jezika, našoj čitalačkoj javnosti dostupnom učinio Resul Mehmedović, u izdanju Udruženja građana ”Multi”.

Zbog svega gore navedenoga, toplo vam preporučujemo ovo nadasve korisno štivo, a možete ga naći i u Biblioteci ”Behram-beg”.

Najpopularnije