Akademijom obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Povodom 01. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Narodnom pozorištu Tuzla, u srijedu 26. februara, upriličena je Akademija koja se sastojala iz dva dijela: umjetničkog dijela i tribine. U umjetničkome dijelu prigodnim recitacijama i muzičkim numerama učestvovali su učenici Behram-begove medrese u Tuzli i učenici Osnovne škole ”Brčanska Malta” Tuzla, članovi Recitatorske i Horske sekcije.

U drugome dijelu Akademije predavanje o temi ”Bosna na putu u nezavisnost” održao je akademik Suad Kurtćehajić, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Akademiju je organizovao Medžlis Islamske zajednice Tuzla, u saradnji sa JU Specijalna biblioteka ”Behram-beg” u Tuzli, Behram-begovom medresom u Tuzli, Institutom za društvena i religijska istraživanja Tuzla, BZK ”Preporod” TK i Narodnim pozorištem Tuzla.

U ime organizatora prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hfz. Ahmed-ef. Huskanović, a u ulozi moderatora bio je Esmir-ef. Hasanović.

Ovakvim i sličnim manifestacijama cilj je dati doprinos razvijanju svijesti o pripadnosti jedinoj nam domovini Bosni i Hercegovini, jačanju ljubavi i svih drugih lijepih osjećaja prema njoj, ali su ovakve priredbe i dobra prilika da učimo o svojoj domovini, o njenim ljepotama, da usvojimo važne činjenice o njenoj historiji, kontinuitetu njenog postojanja te se, na koncu, znanjem, utemeljenom argumentacijom, suprotstaviti svakojakim lažima, nasrtajima i pokušajima njenog razbijanja.

Najpopularnije