Zilhad Ključanin, ”Šehid”, Bosanska riječ, Tuzla, 1999.

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Roman ”Šehid” Zilhada Ključanina po objavljivanju je stekao veliku popularnost pa je prvo izdanje rasprodato veoma brzo. Ovo je lijepa prilika da se podsjetimo na ovaj roman i njegova autora. Zilhad Ključanin jedan je od najvažnijih bosanskohercegovačkih i bošnjačkih pisaca koji je svoju afirmaciju stekao pri objavljivaju prvih svojih pjesama, tzv. ”pjesme nevinosti”, a svoj književni talent nije štedio pa se oprobao u raznim književnim formama, podjednako dobar i uspješan. I kao pjesnik, i kao književni znalac, i kao univerzitetski profesor, i kao ”pričalac priča” – Zilhad Ključanin je uvijek imao svoj prepoznatljiv poetički habitus. Zapravo, prostorno Ključanin pripada onom dijelu Bosne u kome se razvila i razvijala bošnjačka ekipa, što je, vjerovatno, imalo određeni utjecaj na njegovo zanimanje za književni tekst i ono što bismo nazvali historijsko pamćenje, koje je opet uvjetovano našim povijesnim usudima, pa i romanom ”Šehid” Ključanin propituje sudbinu Bošnjaka i njihovu povezanost sa Bosnom.

”Šehid” Zilhada Ključanina jedan je od najvažnijih romana objavljenih u Bosni i Hercegovini, ne samo u zadnjih tridesetak godina. Ovo je roman koji sublimira stradanje Bošnjaka, bilježi sagu o Trnovi (Sanski Most), o šehidu koji nosi svoju pod pazuhom glavu kako bi je spustio na nevinu zemlju. Roman koji u uzročno-posljedičnom smislu dokazuje to stradanje, ne samo ono koje se desilo prilikom agresije na Bosnu i Hercegovinu, nego se pripovjedač sve vrijeme kroz reminiscencije sjeća svojih ubijenih nekoliko decenija ranije.

Ovaj Ključaninov tekst neobična je pripovjedačka kombinacija: niti je hronika niti porodična hronika do kraja, bez obzira na hroničarski okvir, niti je historijski/novohistorijski roman – sve ove kombinacije s ispovjednim tonom ovaj roman čine izuzetno bitnim i značajnim u formalnom ustrojstvu pa se kao narativna tehnika nameće logika arabeske kojom je Ključanin zabilježio događaje koji se poput špigla ogledaju, udaljavaju, prepoznavaju u svim nijansama i pravcima. Jedan sloj ovoga romana je, uslovno kazano, ”nova realnost” koju Ključanin proizvodi tako da miješa svjetove, koristeći se fantastičkim i fantazmagorijskim slojevima tradicije, upirući prst u mit, u mnoga pučka vjerovanja koja svoje utemeljenje nemaju nigdje drugo izuzev u tom svijetu. S druge strane, čitav taj novi svijet biva određen jezikom i samim folklorom te ovaj roman ne samo da pamti neke historijske usude nego se iskustvo jezika, slično narativnoj tehnici ogledala, zrcali i pamti u ovom tekstu. U prostornom smislu ovaj tekst postaje ”Macondo” s iskustvom Bosne, što još jednom dokazuje Ključaninovo pripovjedno umjeće.

Roman Zilhada Ključanina pod naslovom ”Šehid” možete u više izdanja pronaći na policama naše biblioteke.

Najiskrenije preporučujemo!

Najpopularnije