Zbornik radova / Međunarodni naučni skup Stare i rijetke rukopisne knjige – gdje su i koliko učimo i koristimo stoljetno knjižno blago, Tuzla, Specijalna biblioteka ”Behram-beg” u Tuzli, 2019

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Poštovani čitaoci pisati o zbornicima velika je čast i odgovornost a posebno o Zborniku radova sa Međunarodnog naučnog skupa Stare i rijetke rukopisne knjige – gdje su i koliko učimo i koristimo stoljetno knjižno blago. Prije nego što kažem nešto više o ovom zborniku, neka mi bude dopušteno da kažem koju riječ o pomenutom naučnom skupu. JU Specijalna biblioteka “Behram- beg” u Tuzli 17. i 18. decembra 2018. godine organizirala je Međunarodni naučni skup pod naslovom Stare i rijetke rukopisne knjige – gdje su i koliko učimo i koristimo stoljetno knjižno blago i izložbu pod naslovom Izložba rukopisa i starih knjiga. Pomenute aktivnosti organizirane su u sklopu jubileja Biblioteke – 25 godina od osnivanja. Skup je bio jako dobro primljen od akademske i šire društvene zajednice, ali i, također, medijski jako dobro pokriven. Na skupu su uzeli učešće izlagači iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Prije početka skupa upriličeno je otvaranje Izložbe, koju je otvorio direktor Biblioteke Admir Muratović. Izložbu su pripremili direktor i uposlenici Biblioteke. Na izložbi, koju su posjetioci imali priliku pogledati u danima održavanja skupa, bile su izložene knjige na arapskom, perzijskom i bosanskom jeziku, među kojima je i Đulistan hafiza Sadija Širazija iz 1668. Naučni skup je otvorio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji je uručio vakufnamu profesoru emeritusu Omeru Nakičeviću. Ukupan broj monografskih i serijskih publikacija, koje je uvakufio profesor Nakičević, iznosi 4381, tj. 1373 knjige na arapskom jeziku i 1138 na bosanskom jeziku dok časopisa na arapskom jeziku je 1070 i na bosanskom 800. Također, profesor Nakičević je poselamio prisutne i obratio im se kraćim izlaganjem. Tokom dva dana trajanja Međunarodnog naučnog skupa, u tri sesije, prisutni su imali prilike čuti 13 izlaganja (13 radova a 15 autora jer su dva teksta bila koautorska) o književnim fondovima, sakupljanju i čuvanju starih knjiga, rukopisnim zbirkama, prepisivačkoj djelatnosti, raritetnim rukopisima i knjigama.

Ovim naučnim skupom uspjeli smo povećati interes za rukopise i stare knjige od šire društvene zajednice i stavljen je fokus na proučavanje istih, tj. kako se trebamo ophoditi prema tradiciji i kulturi kojoj pripadamo.
Kao što se može primijetiti, na skupu je izlagano 13 radova dok ovdje objavljujemo 12 radova iz razloga što jedan rad nije poslan u terminu koji smo dostavili autorima. Zbornik otvara govor poštovanog muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića. Nadamo se da smo ovim naučnim skupom i, evo, Zbornikom uspjeli završiti jedan dobar posao, koji je već prepoznat i koji će, u vidu ove knjige, ostati trajno upamćen u našem društvu. Naravno, lijepa je prilika da zahvalim svima onima koji su nas podržali, a to su: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Muftijstvo tuzlansko, Uprava za obrazovanje i nauku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona. Također, izražavam zahvalnost medijskim pokroviteljima: Radio televizija Tuzlanskog kantona i Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

Sead HUSIĆ

Najpopularnije