Biblioteka “Behram-beg” publikovala “El-Muhtar li-l-fetva”, prvi sveobuhvatni fikh na bosanskome jeziku

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

U okviru svojih izdavačkih aktivnosti, Biblioteka ”Behram-beg” u Tuzli publikovala je kompletan prevod klasičnog hanefijskog djela ”El-Muhtar li-l-fetva” (Odabrana mišljenja za fetve). Ovo izuzetno važno djelo iz islamske jurisprudencije našoj čitalačkoj javnosti prijevodom s arapskog na bosanski jezik, uz sačinjeni uvod i prateći komentar, dostupnim je učinio Jusuf Džafić, uposlenik u Biblioteci ”Behram-beg”.

Djelo se koristilo kao udžbenik za predmet fikh u višim razredima medresa širom Osmanske države, pa tako i u Bosni, a njegov autor je Abdullah ibn Mevdud el-Mevsili (1203-1284), irački hanefijski učenjak i profesor na Ebu Hanifinoj medresi u Bagdadu.

Djelo je još za života autora steklo ugled kao nezaobilazno štivo pri izučavanju hanefijskog prava. Spada u 4 meritorna teksta (metna) kasnijih generacija hanefijskih pravnika. Prijevod ima 261 poglavlje, podijeljeno u 63 knjige. Komentar se sastoji iz 4070 bilješki, s preko 1000 predaja.

Zbog svega navedenog, toplo vam preporučujemo za čitanje djelo „El-Muhtar li-l-fetva“ koje možete nabaviti i u našoj Biblioteci.

Najpopularnije